Wikipedia:Nyusun kawijakan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh


Ieu kaca ditujukeun pikeun mantuan Anjeun nyusun hiji kawijakan Wikipedia anu bisa dilarapkeun. Proses anu sarua bisa dipaké pikeun nyusun palangeran, anu sipatna leuwih nonformal ti batan kawijakan. Panyusunan kawijakan atawa palanggeran diupayakeun dijieun ngaliwatan konsénsus ku cara nyokot sora (pemungutan suara) minangka alternatif pamungkas.

Ngusulkeun kawijakan[édit sumber]

Boh pikeun nyieun kawijakan atawa palanggeran anyar, atawa ngusulkeun parobahan ngeunaan nu geus aya, lakukeun léngkah-léngkah ieu:

  1. Pariksa kawijakan nu geus aya pikeun ningali naha geus aya kawijakan anu luyu atawa henteu.
  2. Jieun hiji kaca anya di Ngaranspasi Wikipedia minangka draf kasar proposal Anjeun. Asupkeun:
    • Hiji kedalan dina bagian luhur anu ngadadarkeun perkara nu baris diusulkeun ku Anjeun.
    • Hiji ringkesan tina ajuan Anjeun. Pastikeun éta ajuan téh bisa dipilampah.
    • Wawarkeun (émbaran) alesan ngajukeun éta ajuan.
    • Tag {{ajuan}} di bagian luhureun kaca. Ieu tag bakal méré hiji tanda sarta nambahkeun ajuan Anjeun kana Kategori:Ajuan Wikipedia.
  1. Ménta saran!
    • Jieun hiji tutumbu ti unggal sawala nu patali jeung ajuang Anjeun kana éta kaca ajuan.
    • Asupkeun tutumbu kana ajuan Anjeun di Wikipedia:Sawala (kawijakan).
    • Upayakeun sangkan meunang konsénsus.
    • Lamun hiji diskusi ngeunaan kawijakan atawa palanggeran masih boga masalah atawa hésé dicindekkeun sabada ngaliwatan sawala, mangka lakukeun mundut sora (pamundutan sora)

Palanggeran (katangtuan) nyieun kawijakan[édit sumber]

<!-Berikut adalah prinsip-prinsip umum yang dikumpulkan melalui proses implementasi beberapa kebijakan di Wikipedia. Hal-hal ini adalah pedoman dan bukan aturan. Anda lebih mengetahui mana yang akan dapat diterapkan pada kasus Anda.

  1. Pilih kebijakan yang telah muncul dari komunitas, jangan paksakan dari atas.
  2. Sisakan ruang gerak atau fleksibilitas.
  3. Jangan terlalu mendikte, bagilah tanggung jawab dengan komunitas.
  4. Hindari reaksi yang menyebalkan.
  5. Cek kebijakan yang sudah ada.
  6. Libatkan banyak pihak dalam diskusi.
  7. Jangan terburu-buru.
  8. Upayakan konsensus sebelum pemungutan suara.

Jangan lupa untuk memberikan contoh penerapan kebijakan atau pedoman Anda. --> Ieu nyaéta prinsip-prinsip umum anu dikumpulkeun ngaliwatan prosés ngalarapkeun sababaraha kawijakan di Wikipedia. Ieu hal-hal anu disebutkeun teh nyaéta palanggeran jeung lain mangrupa aturan. Anjeun leuwih mikanyaho mana anu bakal bisa dilarapkeun dina kasus Anjeun.

  1. Pilih kawijakan anu geus muncul tina komunitas, ulah maksakeun ti luhur.
  2. Sésakeun rohangan gerak atawa fléksibilitas.
  3. Ulah ngadikté teuing, bagikeun tanggung jawab jeung komunitas.
  4. Singkaan réaksi anu pikasebeleun.
  5. Pariksa kawijakan pihak dina diskusi.
  6. Ulah rurusuhan.
  7. Upayakeun konsénsus saméméh mundut sora.

Ulah poho pikeun méré conto larapna kawijakan atawa palanggeran Anjeun.


Sawala kawijakan[édit sumber]

Puseur sawala kawijakan nyaéta di kaca Sawala. Béwara ngeunaan hiji kawijakan atawa ajuan bisa ogé ditulis di Portal:Panglawungan.