Wikipedia:Spam

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Spam nyaéta panambahan inpormasi atawa tutumbu anu teu saluyu ka Wikipédia nu tujuanna pikeun mromosikeun orhanisasi, indipidu, atawa perkara lian. Spam teu ditarima di Wikipedia, jadi ulah ngalakukeun nu samodel kitu jeung mun Hidep manggihan spam, miharep bisa ngabantu pikeun miceun spam dina Wikipédia.

Jinis spam[édit sumber]

Umumna mah aya tila jinis spam, nyaéta spam artikel, spam tutumbu kaluar, jeung spam rujukan.

Spam artikel[édit sumber]

Artikel anu dianggep minangka spam atawa iklan nyaéta artikel anu mromosikeun hiji parusahaan, prodak, atawa jasa. Artikel samodél ieu biasana ditandaan ku sarupaning basa anu "ngajual" jeung tutumbu kaluarna ka ramatloka komérsil. Namung, kudu dibédakeun antara artikel spam jeung artikel anu sah ngeunaan éntitas komérsil.

Iklan terang-terangan bisa langsung dihapus. Iklan séjén anu leuwih samar bisa diusulkeun pikeun dihapus. Dina sawatara kasus, eusi bisa dihapus sememtawis dina dugaan ngalanggar hak cipta lantaran disalin atah-atah tina situs ramatloka materi séjén. Saméméh ngusulkeun pikeung ngahapus hiji artikel, coba cangkem jujutan revisi artikel nu dimaksud pikeun maluruh aya henteuna versi anu bisa katarima. Mun aya, balikkeun ka revisi nu dimaksud.

Lamun hiji artikel énsiklopédi ngaharib-harib kana iklan, coba jieun deui ku jihat sawangan nétral. Bagian artikel ngeunaan produk atawa layanan ku mérk nu tangtu bisa ogé digabungkeun kan hiji topik atawa kategori umum pikeun méré informasi anu nétral jeung kolaboratif ku cara nyadiakeun katerangan ngeunaan kompetisi jeung rupa-rupa aliternatif.

Spam tutumbu luar[édit sumber]

Panambahan Wikipedia:Tutumbu luar kana hiji kaca anu tujuanna pikeun promosi hiji situs wéb atawa produk teu diijinkeun jeung dianggap minangka spam. Sanajan tutumbu spésifik mungkin diijinkeun dina sababaraha kondisi. Panambahan tutumbu anu dibalikan deui (berulang) bisa nyababkeun éta sakabé tutumbu téh ahisna dihapus.

Ayana hiji tutumbu luar spam dina hiji kaca teu bisa jadi alesan pieun nambahkeun tutumbu spam séjénna. Tutumbu luar éta spam anu geus aya téh kudu dihapus.

Spam rujukan[édit sumber]

Ngawuwuhkeun téks anu nyebutkeun buku atawa rujukan pikeun narik perhatian ngeunaan éta rujukan jeung teu méré kontribusi kana hiji artikel dianggap minangka spam. Spam nu siga kieu bisa mangrupa pernyataan rujukan kasebut dina bagian rujukan (atawa tutumbu luar, bacaan anjutan, jeung bagian-bagian sajenis), sanajan teu digunakeun jeung teu luyu pikeun sumber informasi anu aya dina artikel.

Menangani spam[édit sumber]

Pikeun nandaan hiji artikel atawa bagian artikel anu dianggap mangrupa spam, gunakeun citakan {{tl|iklan}} anu bakal ngahasilkeun tanda siga kieu:

Pikeun bagian tutumbu luar anu dianggap ngandung spam, gunakeun {{tl|tumbu luar}} siga kieu.

Anjeun ogé bisa méré panginget dina kaca obrolan pamaké anu dianggap minangka palaku spam ku cara numbukeun kana kaca ieu.

Tingali Ogé[édit sumber]