Zona vadose

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Penampang melintang lereng nu ngagambarkeun zona vadose zone, capillary fringe, beungeut cai taneuh, jeung phreatic atawa zona jenuh.

Zona vadose, oge disebut zona teu-jenuh, nyaeta bagean bumi antara luhur taneuh jeung zona freatik atawa zona jenuh ("vadose" tina Basa Latin hartina "deet"). Cai dina zona vadose mibanda pressure head kurang ti tekanan atmosfer, sarta ditahan ku kombinasi adhesion (funiculary groundwater), jeung aksi kapilaritas (capillary groundwater). Lamun zona vadose nutupan taneuh, cai nu katahan di jerona disebut kelembaban taneuh.

Gerakna cai dina jero zona vadose ditalungtik dina elmu fisika taneuh sarta hidrologi, sabagean hidrogeologi, sarta penting keur kaperluan tatanen, nyebarna kontaminan, tur kontrol banjir.

Tempo oge[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

Bacaan saterusna[édit | édit sumber]