Ahmad H. Zewail

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ahmad H. Zewail

Ahmad Hassan Zewail (Basa Arab: أحمد زويل) (wedal 26 Pébruari 1946) kimiawan urang Mesir, dileler Hadiah Nobel widang Kimia taun 1999 pikeun karyana ngeunaan fémtokimia. Lahir di Damanhur (60 km kidul-wétaneun Iskandariah) sarta digedékeun di Disuq, anjeunna nampa gelar kahijina ti Universitas Iskandariah méméh pindah ka US pikeun ngaréngsékeun PhD-na di University of Pennsylvania. Sanggeus sababaraha karya posdoktorat di UC Berkeley, anjeunna dileler a faculty appointment di Caltech taun 1976, where he has remained since. In 1990 he was made the first "Linus Pauling Chair in Chemical Physics".

Karya penting Zewail nyaéta mitambeyan fémtokimia - ulikan réaksi kimiawi dina jangka waktu fémtodetik. Migunakeun téhnik laser nu gancang (céntangan laser pondok kacida).

Taun 1999, Zewail jadi urnag Mesir katilu nu nampa Hadiah Nobel, nuturkeun Anwar Sadat (1978 in Peace) jeung Naguib Mahfouz (1988 widang Sastra). Pangleler internasional séjénna di antarana Hadiah Wolf (1993) jeung Robert A. Welch Award (1997). Taun 1999 anjeunna nampa panghargaan nagara pangluhurna, Grand Collar of the Nile.