An Naziat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
An Naziat
النّازعات
Informasi
Harti Malaikat-malaikat Anu Nyabut
Ngaran séjén As Sahoroh (Beungeut Bumi)

At Tammah (Musibah Badag)[1]

Golongan Makkiyah
Surah ka 79
Juz Juz 30
Statistik
Jumlah ruku' 2 ruku'
Jumlah ayat 46 ayat

Surat An Naziat (basa Arab:النّازعات) nyaéta surat ka-79 dina al Qur'an. Surat ieu kagolongkeun kana surat Makkiyah, diwangun ku 46 ayat. Dingaranan An Naziat anu hartina Malaikat-malaikat anu nyabut asalna tina kecap an aaazi’aat anu aya dina ayat kahiji surat ieu. Dingaranan ogé As Sahiroh anu dicokot tina ayat ka-14, dingaranan ogé Ath Thommah dicokot tina ayat ka-34.

Poko-poko eusi[édit | sunting sumber]

  • Kaimanan
    • Panegasan Alloh ngeunaan ayana poé kiamat sarta sikep jalma-jalma musyrik kana hal éta.
    • Manusia dibagi jadi 2 golongan di ahérat
    • Manusia henteu bisa nyaho iraha kajadianana waktu kiamat
  • Carita
Carita Musa a.s. jeung Fir´aun.

Eusi jeung Tarjamah[édit | sunting sumber]

Ayat ka Tulisan Arab Tarjamah basa Sunda
1.
وَٱلنَّـٰزِعَـٰتِ غَرۡقً۬ا
Demi (béntang-béntang) nu garancang pindahna .
2.
وَٱلنَّـٰشِطَـٰتِ نَشۡطً۬ا
Demi (béntang-béntang) nu salawasna pipindahan.
3.
وَٱلسَّـٰبِحَـٰتِ سَبۡحً۬ا
Jeung demi (béntang-béntang) nu maluter gancang pisan.
4.
فَٱلسَّـٰبِقَـٰتِ سَبۡقً۬ا
Tuluy (béntang-béntang) nu maluter paheula-heula.
5.
فَٱلۡمُدَبِّرَٲتِ أَمۡرً۬ا
Jeung (béntang-béntang) nu dipaké ngatur urusan.
6.
يَوۡمَ تَرۡجُفُ ٱلرَّاجِفَةُ
(Sing inget) poéan génjlongna bumi anu kacida tarikna.
7.
تَتۡبَعُهَا ٱلرَّادِفَةُ
Ditema ku nu nuturkeunana.
8.
قُلُوبٌ۬ يَوۡمَٮِٕذٍ۬ وَاجِفَةٌ
Haté (jelema-jelema) poé éta kacida geumpeurna.
9.
أَبۡصَـٰرُهَا خَـٰشِعَةٌ۬
Panénjona tarungkul alum.
10.
يَقُولُونَ أَءِنَّا لَمَرۡدُودُونَ فِى ٱلۡحَافِرَةِ
Maranéhna nyarita: “Naha urang rék dibalikkeun deui kana kaayaan asal;
11.
أَءِذَا كُنَّا عِظَـٰمً۬ا نَّخِرَةً۬
Nalika urang geus jadi tulang-taleng nu raremek?
12.
قَالُواْ تِلۡكَ إِذً۬ا كَرَّةٌ خَاسِرَةٌ۬
Maranéhna nyarita deui: “Ana kitu mah, pangbalikan nu matak rugi.”.
13.
فَإِنَّمَا هِىَ زَجۡرَةٌ۬ وَٲحِدَةٌ۬
Tapi saéstuna éta mah jeritan anu ngan sakocéak.
14.
فَإِذَا هُم بِٱلسَّاهِرَةِ
Dadak sakala maranéhna aya deui di luhur bumi.
15.
هَلۡ أَتَٮٰكَ حَدِيثُ مُوسَىٰٓ
Naha ka manéh geus kawartikeun lalakon Musa?
16.
إِذۡ نَادَٮٰهُ رَبُّهُ ۥ بِٱلۡوَادِ ٱلۡمُقَدَّسِ طُوًى
Nalika Pangéranna cumeluk ka manéhna di lengkob suci (nu katelah) Thuwa.
17.
ٱذۡهَبۡ إِلَىٰ فِرۡعَوۡنَ إِنَّهُ ۥ طَغَىٰ
Jeung geura indit manéh ka Fir’aun, lantaran manéhna geus murba wisésa.
18.
فَقُلۡ هَل لَّكَ إِلَىٰٓ أَن تَزَكَّىٰ
Pok caritakeun ka manéhna: “Naha andika hayang jadi suci?
19.
وَأَهۡدِيَكَ إِلَىٰ رَبِّكَ فَتَخۡشَىٰ
Jeung naha andika daék dituduhkeun ka Pangéran andika sangkan andika aya kasieun?
20.
فَأَرَٮٰهُ ٱلۡأَيَةَ ٱلۡكُبۡرَىٰ
Tuluy Musa mintonkeun ayat (mujijat) nu gedé ka manéhna.
21.
فَكَذَّبَ وَعَصَىٰ
Tapi (Fir’aun) ingkar jeung bahula.
22.
ثُمَّ أَدۡبَرَ يَسۡعَىٰ
Tuluy manéhna nukangan, gejlig indit.
23.
فَحَشَرَ فَنَادَىٰ
Ngumpulkeun (rahayatna) sarta susumbar.
24.
فَقَالَ أَنَا۟ رَبُّكُمُ ٱلۡأَعۡلَىٰ
Pokna: “Nya kami pangéran maranéh anu linuhung!”
25.
فَأَخَذَهُ ٱللَّهُ نَكَالَ ٱلۡأَخِرَةِ وَٱلۡأُولَىٰٓ
Ku kituna Alloh nyiksa manéhna ku siksaan ahérat jeung dunya.
26.
إِنَّ فِى ذَٲلِكَ لَعِبۡرَةً۬ لِّمَن يَخۡشَىٰٓ
Saéstuna dina perkara éta téh jadi pangajaran keur sing saha anu wedi (ku Alloh).
27.
ءَأَنتُمۡ أَشَدُّ خَلۡقًا أَمِ ٱلسَّمَآءُ‌ۚ بَنَٮٰهَا
Naha maranéh mahluk anu leuwih hésé diyugakeunana batan langit, padahal Anjeunna geus ngadegkeunana?
28.
رَفَعَ سَمۡكَهَا فَسَوَّٮٰهَا
Anjeunna geus nanjeurkeun adeganana tuluy nyampurnakeunana.
29.
وَأَغۡطَشَ لَيۡلَهَا وَأَخۡرَجَ ضُحَٮٰهَا
Jeung Anjunna ngajadikeun poékna peuting jeung caang-ngemprayna beurang.
30.
وَٱلۡأَرۡضَ بَعۡدَ ذَٲلِكَ دَحَٮٰهَآ
Jeung sanggeus kitu, Anjeunna ngamparkeun bumi.
31.
أَخۡرَجَ مِنۡہَا مَآءَهَا وَمَرۡعَٮٰهَا
Jeung ti dinya dikaluarkeun caina jeung jujukutanana.
32.
وَٱلۡجِبَالَ أَرۡسَٮٰهَا
Jeung dijungkiringkeun gunung-gunungna.
33.
مَتَـٰعً۬ا لَّكُمۡ وَلِأَنۡعَـٰمِكُمۡ
Keur bekel maranéh katut ingon-ingon maranéh.
34.
فَإِذَا جَآءَتِ ٱلطَّآمَّةُ ٱلۡكُبۡرَىٰ
Nya upama tumiba kaributan nu rongkah.
35.
يَوۡمَ يَتَذَكَّرُ ٱلۡإِنسَـٰنُ مَا سَعَىٰ
Dina poéan manusa aringeteun kana sagala anu geus dilampahkeunana.
36.
وَبُرِّزَتِ ٱلۡجَحِيمُ لِمَن يَرَىٰ
Sarta geus ditémbongkeun naraka pikeun jelema nu hayangeun nénjo.
37.
فَأَمَّا مَن طَغَىٰ
Sing saha nu doraka ngaliwatan wates wangen.
38.
وَءَاثَرَ ٱلۡحَيَوٰةَ ٱلدُّنۡيَا
Turta ngutamakeun kahirupan dunya.
39.
فَإِنَّ ٱلۡجَحِيمَ هِىَ ٱلۡمَأۡوَىٰ
Saéstuna nya Jahanam geusan pangbalikanana.
40.
وَأَمَّا مَنۡ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِۦ وَنَهَى ٱلنَّفۡسَ عَنِ ٱلۡهَوَىٰ
Jeung sing saha anu wedi ku kalungguhan Pangéranna, sarta ngariksa dirina tina hawa napsu.
41.
فَإِنَّ ٱلۡجَنَّةَ هِىَ ٱلۡمَأۡوَىٰ
Saéstuna, nya sawarga geusan pangbalikanana.
42.
يَسۡـَٔلُونَكَ عَنِ ٱلسَّاعَةِ أَيَّانَ مُرۡسَٮٰهَا
Maranéhna baris nanyakeun ka manéh (Muhammad) iraha bakal kajadianana kiamat.
43.
فِيمَ أَنتَ مِن ذِكۡرَٮٰهَآ
Kumaha bisana manéh nerangkeunana.
44.
إِلَىٰ رَبِّكَ مُنتَہَٮٰهَآ
Ngan Pangéran manéh, nu uninga pamustunganan.
45.
إِنَّمَآ أَنتَ مُنذِرُ مَن يَخۡشَٮٰهَا
Manéh mah ngan tukang ngawawadian jalma-jalma nu sarieuneun (ku kiamat).
46.
كَأَنَّہُمۡ يَوۡمَ يَرَوۡنَہَا لَمۡ يَلۡبَثُوٓاْ إِلَّا عَشِيَّةً أَوۡ ضُحَٮٰهَا
Dina mangsa maranéhna nénjo kiamat téa, pangrasana teu kungsi hirup di dunya, anging sapeuting atawa sapoé baé.

Rujukan[édit | sunting sumber]

Wikisource logo
Wikisource mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca
  1. Departemen Ageman RI.2007.Al-qur'an sarta Tarjamahanana Al-jumanatul 'Ali Seuntai Mutiara Anu Maha Luhur.Bandung:J-art
Surat sateuacanna:
An Naba
Surat 79 Surat saparantosna:
Abasa
Al Qur'an

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114

Kotak ieu: temposawalaédit