Baktéri

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Bacterium
Escherichia coli
Klasifikasi ilmiah
Domain: Bacteria
Subgrup

Actinobacteria
Aquificae
Bacteroidetes/Chlorobi
Chlamydiae/Verrucomicrobia
Chloroflexi
Chrysiogenetes
Cyanobacteria
Deferribacteres
Deinococcus-Thermus
Dictyoglomi
Fibrobacteres/Acidobacteria
Firmicutes
Fusobacteria
Gemmatimonadetes
Nitrospirae
Planctomycetes
Proteobacteria
Spirochaetes
Thermodesulfobacteria
Thermomicrobia
Thermotogae

Baktéri nyaéta golongan panglobana diantara organisme. Istilah baktéri (bacteria) geus macem-macem dipaké keur sakabeh prokariot atawa kalolobaan golongannana, atawa disebut oge eubacteria, gumantung kana pamikiran ngeunaan hubungannana. Di dieu, bacteria digunakeun hususna pikeun nunjuk kana eubacteria. Golongan gedé baktéri sejenna nyaeta Archaea. Studi ngeunaan baktéri disebut baktériologi, bagian tina mikrobiologi.

Baktéri nyaéta mahluk anu kacida lobana diantara sakabeh organisme. Baktéri aya di mana-mana, dina taneuh, cai, jeung mangrupakeun pasangan simbiosis pikeun mahluk hirup sejenna. Loba patogén anu mangrupakeun baktéri. Kalolobaanna mibanda ukuran pangpanjangna ukur 0.5-5.0 μm, sanajan baktéri gedé saperti Thiomargarita namibiensis jeung Epulopiscium fishelsoni bisa nambahan ukuran nepi ka 0.5 mm oge. Baktéri umumna miboga dinding sél, saperti tutuwuhan jeung sél fungi, tapi dinding sél baktéri normalna dijieun tina peptidoglycan tur lain sélulose (saperti dina tutuwuhan) atawa sitin (saperti dina fungi), jeung henteu homolog jeung dinding sél eukariotik. Lolobana gerak migunakeun flagella, anu béda strukturna dibandingkeun jeung flagella golongan séjén.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Baktéri munggaran ditalungtik ku Anton van Leeuwenhoek dina taun 1674 migunakeun mikroskop lensa tunggal hasil rancangan anjeunna sorangan. Ngaran bacterium diwanohkeun ku Ehrenberg dina 1828, diturunkeun tina Basa Yunani βακτηριον nu hartina "tongkat leutik". Sabab susahna ngajelaskeun baktéri individual jeung pentingna pamanggih anjeunna pikeun widang tatamba, biokimia, jeung géokimia, sajarah baktériologi umumna dijelaskeun minangka sajarah mikrobiologi.

Struktur Sél[édit | sunting sumber]

Struktur sél prokariot
Red right arrow.svg
 Artikel utama: Struktur Sél Baktéri.

Minangka prokariot (organisme tanpa nukleus sél) sakabéh baktéri miboga struktur sél anu sederhana tanpa nukleus sél jeung organél saperti mitokondria jeung kloroplas.

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Alcamo, I. Edward. Fundamentals of Microbiology. 5th ed. Menlo Park, California: Benjamin Cumming, 1997.
  • Atlas, Ronald M. Principles of Microbiology. St. Louis, Missouri: Mosby, 1995.
  • Holt, John.G. Bergey's Manual of Determinative Bacteriology. 9th ed. Baltimore, Maryland: Williams and Wilkins, 1994.
  • Hugenholtz P, Goebel BM, Pace NR (1998). "Impact of culture-independent studies on the emerging phylogenetic view of bacterial diversity". J Bacteriol 180 (18): 4765-74. PMID 9733676.
  • Koshland, Daniel E., Jr. (1977). "A Response Regulator Model in a Simple Sensory System". Science 196: 1055-1063. PMID 870969.
  • Stanier, R.Y., J. L. Ingraham, M. L. Wheelis, and P. R. Painter. General Microbiology. 5th ed. Upper Saddle River, New Jersey: Prentice Hall, 1986.

Tumbu Luar[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg