Inti sél

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti Nukleus sél)
Luncat ka: pituduh, sungsi

Inti sél atawa nukleus nyaéta organél nu kapanggih dina sél éukariotik. Organél ieu ngandung kalolobaan materi génétik sél jeung wangun molekul DNA liniér panjang nu nyieun kromosom babarengan kalayan rupa-rupa jenis protéin. Gen di jero kromosom-kromosom ieu nu nyieun genom inti sél.

Fungsi utama nukleus nyaéta pikeun ngajaga integritas gen-gen kasebut sarta ngadalikeun aktivitas sél kalayan ngokolakeun éksprési gén. Sajaba ti éta, nukleus ogé boga fungsi pikeun mengorganisasikan gen waktu lumangsung pembelahan sél, mroduksi mRNA pikeun mengkodekan protein, minangka tempat sintesis ribosom, tempat lumangsungna réplikasi sarta transkripsi ti DNA, sarta mengatur iraha sarta di mana éksprési gen kudu dimimitian, dijalankeun, sarta dipungkas.

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan
Organél sél
Awak Golgi | Kloroplas | Lisosom | Miofibril | Mitokondria | Nukleus | Peroksisom | Rétikulum éndoplasma | Ribosom | Séntriol | Vakuol | Vésikel


Nulis.jpg