Bangkuang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Bangkuang
Ilustrasi botani bengkuang, menurut Blanco
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Fabales
Family: Fabaceae
Subfamily: Faboideae
Genus: Pachyrhizus
Species: P. erosus
Ngaran binomial
Pachyrhizus erosus
(L.) Urb.

Bangkuang nya éta sabangsa boléd bodas anu didaharna atah-atah sanggeus kulitna disebet, dicapékna nyakruk sok disebut ogé bui hiris pédah buahna saperti buah hiris.[1] Bangkuang miboga ciri-ciri dumasar kana sababaraha faktor nya éta:

  • Habitus : Semak, sausum, ngabeulit watang buleud, miboga bulu, héjo .[2]
  • Daun: Tunggal, lonjong, sisina rata, tungtungna seukeut, puhuna mintul, tulang daunna menyirip, daunna buluan,panjangna 7-10 cm, rubak 5-9 cm, héjo .[2]
  • Kembang: Majemuk, wangun turuy, tempatna dina kélék daun, diwangun ti dua nepi ka opat, watangna panjang, kelopakna buluan, bentukna jiga lonceng, héjo, hulu putik buluan, makutana gundul,totol-totol héjo, bungur rada biru.[2]
  • Buah: Polong, wangun lanset, gepéng. héjo .[2]
  • Akar: Tunggang.[2]

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Bangkuang kaasup dina kategori pepelakan fitoestrogen anu pohara méré mangpaat pikeun kaum wanoja utamana pikeun maranéhanana anu geus nincak menopause. [3] Sajaba ti éta, bangkuang ogé alus pikeun kaséhatan kulit, sarta bisa dijadikeun minangka pepelakan ubar alatan mangpaat pikeun mengobati wasir, panas, sariawan sakaligus méré mangpaat pikeun nyaimbangkeun kadar gula getih pikeun nu boga panyakit diabetes.[3] Iwal ti éta bangkuang miboga mangpaat pikeun ubar beri-beri sarta lemes kana kulit. [2] Daunna miboga mangpaat pikeun ubar panas , keur sikina miboga mangpaat pikeun ubar nyeri kulit. [2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. R.A Danadibrata, 2006, Kamus Basa Sunda. Bandung: Kiblat Buku Utama
  2. a b c d e f g (id)tanaman obat : bengkuang (diaksés tanggal 12 November 2011)
  3. a b (id)Bengkuang (diaksés tanggal 12 November 2011)


Nulis.jpg