Batu igneus

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Conto batu beku; jalur anu boga warna leuwih ngora némbongkeun arah aliran lava

Batu beku atawa batu igneus (tina Basa Latin: ignis, "seuneu") nyaéta wanda babatuan anu kawangun tina magma anu jadi tiis sarta jadi heuras, kalayan atawa tanpa prosés kristalisasi, boh di handapeun permukaan minangka batuan intrusif (plutonik) boh di luhur permukaan minangka batuan ékstrusif (vulkanik). Magma ieu asalna bisa tina babatuan satengah éncér atawa babatuan anu geus aya, boh dina lapisan atawa kerak bumi. Umumna, prosés ngalelehna lumangsung ku salasahiji tina prosés-prosés jiga: naékna suhu, turunna tekenan, atawa robahna komposisi. Leuwih ti 700 wanda batuan beku geus hasil didéskripsikeun, kalolobaan kawangun di handapeun beungeut kerak bumi.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca