Tekenan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Tekenan (p) nyaéta hijian fisika pikeun nganyatakeun gaya (F) pér hijian lega (A).

p = \frac{F}{A}

Hijian tekenan mindeng dipaké pikeun ngukur kakuatan hiji cacai atawa gas.

Hijian tekenan bisa dikaitkeun jeung hijian volume (eusi) sarta suhu. Beuki gedé tekanan di jero hiji tempat kalayan eusi anu sarua, mangka suhu baris beuki panas. Hal ieu bisa dipaké pikeun nerangkeun ku naon suhu di pagunungan leuwih tiis tinimbang di padataran handap, alatan di padataran handap tekananana leuwih gedé.

Rumus tekenan bisa ogé dipaké pikeun ngajelaskeun naha péso anu diasah sarta ngipisan jadi seukeut. Beuki heureut lega permukaan, kalayan gaya anu sarua baris meunang tekenan anu leuwih gedé.

Tekenan hawa bisa diukur ngagunakeun barométer.

Tekenan Hidrostatis[édit | sunting sumber]

Tekenan Hidrostatis nyaéta tekenan anu lumangsung dina jero cai. Tekanan ieu lumangsung alatan ayana beurat cai anu ngabalukarkeun cacai kasebut ngahasilkeun tekenan. Tekenan hiji cacai gumantung kana gravitasi sarta jero cacai dina hiji rohang.

Hubungan ieu dirumuskeun kieu:

P = ρgh

di mana ρ nyaéta massa jinis cacai, g (10 m/s2) nyaéta gravitasi, sarta h nyaéta jero cacai.

Tekenan Hawa[édit | sunting sumber]

Atmosfir nyaéta lapisan anu nangtayungan bumi. Lapisan ieu nepi ka 1000 km saluhureun bumi sarta ngabogaan massa 4.5 x 1018 kg. Massa atmosfir anu neken beungeut bumi ieu pisan anu disebut tekenan atmosfir. Tekenan atmosfir di beungeut sagara nyaéta 76 cmhg.

Terapan prinsip tekenan[édit | sunting sumber]

Prinsip tekenan diterapkeun dina sawatara hal dina kahirupan, ti antarana: