Bijanggut

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Bijanggut
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Lamiales
Family: Lamiaceae
Genus: Mentha
Species: M. arvensis
Ngaran binomial
Mentha arvensis
L.

Bijanggut (Mentha arvensis) nyaéta spésiés Mentha pituin wewengkon haneut Éropa jeung Asia kulon jeung tengah (wétaneun Himalaya jeung Siberia wétan)[1][2][3]. Ieu téh terna taunan nu jangkungna 10–60 cm. Daunna papasangan patotonggong, basajan, panjangna 2–6,5 cm, lébarna 1–2 cm, buluan. Kembangna bungur pias (kalan-kalan bodas atawa kayas), panjangna 3–4 mm[3][4][5].

Aya genep subspésiés bijanggut:[1]

  • Mentha arvensis subsp. arvensis.
  • Mentha arvensis subsp. agrestis (Sole) Briq.
  • Mentha arvensis subsp. austriaca (Jacq.) Briq.
  • Mentha arvensis subsp. lapponica (Wahlenb.) Neuman
  • Mentha arvensis subsp. palustris (Moench) Neumann
  • Mentha arvensis subsp. parietariifolia (Becker) Briq.

Mentha canadensis, dulur deukeut bijanggut, ku sabagian ahli dianggap saspésiés béda variétas: M. arvensis var. glabrata Fernald (kapanggih di Amérika Kalér) jeung M. arvensis var. piperascens Malinv. ex L. H. Bailey (kapanggih di Asia wétan)[6][7].

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Ku masarakat Sunda, sacara tradisional bijanggut sok dipaké natambaan nu anyar ngajuru[8].

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b Euro+Med Plantbase Project: Mentha arvensis
  2. Germplasm Resources Information Network: Mentha arvensis
  3. a b Flora of NW Europe: Mentha arvensis
  4. Blamey, M. & Grey-Wilson, C. (1989). Flora of Britain and Northern Europe. ISBN 0-340-40170-2
  5. Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.
  6. Germplasm Resources Information Network: Mentha canadensis
  7. Quattrocchi, Umberto (1947). CRC World dictionary of plant names: Common names, Scientific Names, Eponyms, Synyonyms, and Etymology, 1659, CRC Press.
  8. Rosita SMD, Otih Rostiana, ER Pribadi & Hernani (2007). Penggalian Iptek etnomedisin di Gunung Gede Pangrango. Bul. Littro. Vol. XVIII No. 1: 13 - 28 [1]