Dari (Basa Pérsia)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Dari
(Basa Pérsia Apgan)
دری
Palapalan [dæˈɾi]
Dipaké di Bandéra Apganistan Apganistan
Wewengkon Asia Tengah, Asia Kulon
Jumlah panyatur Dipaké ku leuwih ti 50%, jeung kawanoh ku leuwih ti 90% populasi Apganistan [1]
Rungkun basa Indo-Éropa
Aksara Aksara Pérsia
Status resmi
Basa resmi di Bandéra Apganistan Apganistan
Diatur ku Akademi Kaélmuan Apganistan
Kode-kode basa
ISO 639-1 Teu aya
ISO 639-2
ISO 639-3 variously:
prs — Dari, Pérsian Apgan
aiq — [[—|Aimaq]]
haz — [[—|Hazaragi]]

Dari (basa Pérsia: دری, Darī, dilapalkeun [dæˈɾi]) atanapi Fārsī-ye Darī (basa Pérsia: فارسی دری, [fɒːɾsije dæˈɾi]) dina harti historis ngarah ka Basa Pérsia luhur ti Sassanids.[2] Dina pamakéan kontémporér, hartina ngarah kana dialék basa Pérsia modérn nu dipaké di Apganistan, sarta ku kituna kawanoh salaku Basa Pérsia Apgan dina sababaraha sumber Kulon.[3][4]

Dari, dipaké di Apganistan, kadé kaliru jeung Dari atanapi Gabri ti Iran, hiji basa ti rungkun Iran Tengah, dipaké di sababaraha komunitas Zoroastrian.[5][6]

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Iranian languages

Nuvola apps bookcase.png