Hanjuang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Hanjuang
Foliage
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Liliopsida
Order: Asparagales
Family: Laxmanniaceae
Genus: Cordyline
Species: C. fruticosa
Ngaran binomial
Cordyline fruticosa
(L.) A. Chev.

Hanjuang (baca: 'hanyjuang') (Cordyline fruticosa) nyaéta tutuwuhan kembangan ti kulawarga Laxmanniaceae, saméméhna diasupkeun kana kulawarga Agavaceae, nu jangkungna bisa nepi ka 4 m, panjang daunna 30-60 cm, kalawan lébar 5-10 cm. Kembangna semu konéng-beureum, nu gagangna panjang (40-60 cm), nu terus jadi buah laleutik kelir beureum. Ieu tutuwuhan téh pituin Asia Tenggara, Papua, Mélanésia, Australia kalér-ngétan, jeung sabagian Polinésia. Aya ogé di Hawai atawa Selandia Baru, tapi da beunang melak[1].

Ku urang Sunda, ieu tutuwuhan sok dipelak di juru-juru wates tanah pikeun tanda, sedengkeun daunna sok dipaké mungkus rupa-rupa katuangan. Hasil panalungtikan nunjukkeun yén daun hanjuang boga watek antibaktéri[2].

Sebutan séjén[édit | sunting sumber]

  • Convallaria fruticosa L. (basionim)
  • Asparagus terminalis L. nom. illeg.
  • Cordyline terminalis (L.) Kunth
  • Cordyline terminalis var. ferra Baker
  • Dracaena terminalis L. nom. illeg.
  • Dracaena terminalis Rich.
  • Terminalis fruticosa (L.) Kuntze

Galeri[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. http://www.itfgs.org/htm/cordyline.htm
  2. Chaerunisa AY, Alim Z, Supriyatna (2001). "Sifat biostatika pengemas makanan tradisional daun hanjuang (Cordyline fruticosa) dan daun tisuk (Hibiscus macrophyllus) dibandingkan dengan Nipagin-Nipazol". Cermin Dunia Kedokteran 130: 49-54.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg