Joseph Louis Gay-lussac

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Joseph Louis Gay-lussac

Joseph Louis Gay-Lussac (6 Désémber 17789 Méi 1850) nyaéta saurang kimiawan jeung fisikawan Perancis. Anjeunna dipikawanoh alatan dua hukum anu patalina jeung gas, jeung hasil karyana dina campuran cai-alkohol anu dipake pikeun ngukur kadar alkohol di réa nagara.[1]

Biografi[édit | sunting sumber]

Anjeunna lahir di Saint-Léonard-de-Noblat bagian ti Haute-Vienne. Anjeuna menang pangatikan mimiti di sakola katolik Catholic Abbey of Bourdeix. Tuluy, dina asuhan Abbot of Dumonteil anjeunna ngamimitian pangatikanana di Paris, anu ahirna asup ka École Polytechnique dina taun 1798.

Karyana[édit | sunting sumber]

  • 1802- Gay-Lussac mimiti nyieun formulasi hukum, nyaéta hukum Gay-Lussac. Anu nyebutkeun yén masa jeung tekanan gas téh konstan, tuluy volume gas bakal naék kalawan dina tingkat anu teratur upama suhu naék.
  • 1804 – Anjeunna jeung Jean-Baptiste Biot nyieun balon hawa panas bisa ngapung anu luhurna nepika 6.4 kilométer dina panalungtikan munggaran ngeunaan atmosfir bumi. Anjeunna boga kahayang pikeun ngumpulkeun conto hawa dina luhurna langit anu béda-béda pikeun ngarekam bébédaanana dina hal suhu jeung kalembaban.
  • 1805 _ Bbarengan sobatna jeung élmuwan kolaborator Alexander von Humboldt, anjeunna nimukeun yén komposisi atmosfir téh teu rubah alatan turunna tekanan (turunna jangkung). Aranjeunna oge nimukeun yén cai téh kawangun alatan dua anasir nyaéta hidrogén jeung hiji anasir oksigén.
  • 1808 –Anjeunna mangrupa panimu anasir boron
  • 1811- Gay-Lussac mikawanoh yé iodine minangka anasir anyar, medar hal-hal ngeunaanana, jeung ngajukeun ngaran “Iodine”[2]

Sumber[édit | sunting sumber]

  1. Joseph Louis Gay-Lusac (1778–1850)—Physicist and Fire Balloonist". JAMA 187: 771. 1964. PMID 14094304
  2. Ede, A. (2006). The Chemical Element: A Historical Perspective. Greenwood Press. p. 133. ISBN 0313333041.
Nulis.jpg