Kelenjar adrénal

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kelenjar adrénal
Illu endocrine system.jpg
Sistem éndokrin
Illu adrenal gland.jpg
Kelenjar adrénal
Latin glandula suprarenalis
Gray's subject #277 1278
Sistem Endokrin
Artéri artéri suprarénal superior, artéri suprarénal tengah, artéri suprarénal inferior
Véna véna suprarénal
Saraf celiac plexus, renal plexus
Limfe kelenjar lumbar
MeSH Adrenal+Glands
Dorlands/Elsevier Adrenal gland

Dina mamalia, kelenjar adrénal (ogé katelah kelenjar suprarénal) nyaéta kelenjar éndokrin bentuk béntang nu nyéngclé dina ginjal; ngaranna nujul ka perenahna (ad-, "deukeut" atawa "dina" + renes, "ginjal"; jeung supra-, nu hartina "luhureun"). Pancén utamana nyaéta pikeun ngatur réspon setrés ku cara sintésis kortikostéroid jeung katékolamina, kaasup kortisol jeung adrénalin (épinéfrin).

Anatomi jeung guna[édit | sunting sumber]

Kelenjar adrénal perenahna dina abdomén dada, 'luhureun' unggal ginjal, dina bagian anterosuperiorna. Ieu kelenjar dibulen ku kapsul adiposa jeung renal fascia. Dina manusa, kelenjar adrénal aya dina hambalan ka-12 thoracic vertebra, sarta nampa asupan getih ti artéri adrénal. Ieu kelenjar kabagi kana dua wangun/struktur béda, nu masing-masing nampa pangaturan ti sistem saraf:

  • Adrenal medulla: inti kelenjar adrénal, dikuriling ku adrenal cortex.
  • Adrenal cortex

Rujukan[édit | sunting sumber]


Rujukan umum[édit | sunting sumber]