Adrénalin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Adrenaline chemical structure.png
Epinephrine-3d-CPK.png
(R)-(–)-L-Epinéfrin atawa (R)-(–)-L-adrénalin
Ngaran sistimatik (IUPAC)
(R)-4-(1-hidroksi-
2-(métilamino)étil)bénzéna-1,2-diol
Identifiers
Nomer CAS 51-43-4
Sandi ATC A01AD01 B02BC09 C01CA24 R01AA14 R03AA01 S01EA01
PubChem 838
DrugBank APRD00450
ChemSpider 5611
Data kimia
Rumus C9H13NO3 
Mass. mol. 183.204 g/mol
Data farmakokinetik
Bioavailabilitas Nil (oral)
Metabolism adrenergic synapse (MAO jeung COMT)
Half life 2 menit
Excretion Urin
Therapeutic considerations
Pregnancy cat.

A(AU) C(US)

Legal status

Prescription Only (S4)(AU) POM(UK) ?(US)

Routes IV, IM, éndotrahéa, IC

Epinéfrin (ogé katelah adrénalin; baca Terminologi) nyaéta hormon jeung neurotransmiter[1] nu boga pancén dina réspon "lawan atawa ngejat" dina sistem saraf simpatétik[2], hiji sanyawa katékolamina, monoamina simpatomimetik nu dihasilkeun ku kelenjar adrénal tina asam amino fénilalanin jeung tirosin.

Istilah épinéfrin diturunkeun tina akar basa Yunani epi- jeung nephros, nu hartina dina ginjal, nujul ka perenah anatomis kelenjarna. Akar basa Latén ad- jeung renes ngandung harti nu sarupa, ku kituna aya istilah adrénalin.

Kimiawan Jepang Jokichi Takamine jeung asisténna Keizo Uenaka sacara mandiri ngudar épinéfrin taun 1900[3][4]. Taun 1901 Takamine bisa ngisolasi jeung ngamurnikeun ieu hormon tina kelenjar adrénal domba jeung sapi[5]. Epinéfrin munggaran disintésis ku Friedrich Stolz jeung Henry Drysdale Dakin, séwang-séwangan taun 1904[4].

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

Rujukan[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. Berecek, K. H. and Brody, M. J. (1982). "Evidence for a neurotransmitter role for epinephrine derived from the adrenal medulla". Heart and Circulatory Physiology 242 (4): H593-H601.
  2. Cannon, W. B. (1929). "{{{title}}}". Am. J. Physiol. 89: 84-107.
  3. Yamashima T (2003). "Jokichi Takamine (1854–1922), the samurai chemist, and his work on adrenalin". J Med Biogr 11 (2): 95–102.
  4. a b Bennett M (1999). "One hundred years of adrenaline: the discovery of autoreceptors". Clin Auton Res 9 (3): 145–59.
  5. Takamine J (1901). The isolation of the active principle of the suprarenal gland, xxix-xxx, Great Britain: Cambridge University Press.

Rujukan umum[édit | sunting sumber]

  • Boron WF, Boulpaep EL (2005). Medical Physiology: A Cellular And Molecular Approach, Philadelphia, PA: Elsevier/Saunders.
  • Voet D, Voet J (2004). Biochemistry, 3rd, USA: Wiley.
Hormon jeung kelenjar éndokrin - édit

Hipotalamus: GnRH - TRH - CRH - GHRH - somatostatin - dopamin | Posterior pituitary: vasoprésin - oksitosin | Anterior pituitary: GH - ACTH - TSH - LH - FSH - prolaktin - MSH - éndorfin - lipotropin

Tiroid: T3 jeung T4 - kalsitonin | Paratiroid: PTH | Adrenal medulla: épinéfrin - norépinéfrin | Adrenal cortex: aldostéron - kortisol - DHEA | Pangkréas: glukagon- insulin - somatostatin | Ovarium: éstradiol - progéstéron - inhibin - aktivin | Téstis: téstostéron - AMH - inhibin | kelenjar pineal: mélatonin | Ginjal: rénin - EPO - kalsitriol - prostaglandin | Atrium jantung: ANP

Beuteung: gastrin | Duodenum: CCK - GIP - sékrétin - motilin - VIP | Ileum: éntéroglukagon | Ati: IGF-1

Bali: hCG - HPL - éstrogén - progéstéron

Jaringan adiposa: léptin, adiponéktin

Turunan targét NGF, BDNF, NT-3