Téstis

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gambar:Maleana int.png
Anatomi organ baranahan lalaki

Téstis atawa siki kanjut mangrupakeun kelenjar generatif jalu dina sasatoan. Mamalia jalu boga dua téstis nu biasana diwadahan dina lombér abdomén nu disebut kanjut.

Dina mamalia darat, téstis téh ayana di luareun awak, dina kanjut nu disambungkeun ku urat spérmatik. Ieu téh aya maksudna, nyaéta pikeun ngatur suhu dina téstis sangkan spérmatogenesisna subur (perlu suhu leuwih tiis batan suhu awak; misalna manusa nu suhu awakna 37°C). Otot kremasterik, nu mangrupakeun bagian ti urat spérmatik, pancénna metot-ngulur kanjut, sahingga suhu dina kanjut luyu jeung nu dipiharep (pénoména ieu disebut réfléks kremasterik). Réfléks ieu ogé lumangsung nalika dina kaayaan nu tangtu, misalna pikeun ngajaga nalika keur tarung.

Baca ogé[édit | sunting sumber]


Sistem baranahan
Wanoja: Serviks - Itil - Solobong fallopi - Kalenjar Bartholin - Hymen - Kalenjar susu - Ovarium - Kalenjar Skene - Urétra - Uterus - Heunceut
Lalaki: Kalenjar bulburétral - Kalenjar cowper - Saluran éjakulatori - Épididimis - Sirit - Prostat - Kanjut - Kantong mani - Tali spérmatik - Téstis - Urétra - Vas deferens
Sistem éndokrin - édit
Kelenjar adrénal | Corpus luteum | Hipotalamus | Ginjal | Ovarium | Pangkréas | Kelenjar paratiroid | Kelenjar pinéal | Kelenjar pituitari | Téstis | Tiroid


Nulis.jpg