Dopamin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Dopamin

Dopamin atawa dopamina nyaéta hiji neurotransmiter nu aya di rupa-rupa sato, boh vertebrata atawa invertebrata. Dina otak manusa, ieu fenetilamina téh ngaktifkeun lima tipeu reséptor dopaminD1, D2, D3, D4, jeung D5, sarta varian-varianna. Dopamin dijieun dina sababaraha bagian otak, di antarana substantia nigra jeung aréa ventral tegmental[1]. Dopamin ogé neurohormon nu dileupaskeun ku hipotalamus, nu gunana pikeun ngurangan/megat dileupaskeunana prolaktin ti pituitari.

Dopamin bisa dipaké natambaan, pikeun ngaronjatkeun ketug jantung jeung tekenan getih. Ngan, kusabab dopamin mah teu bisa nembus pager getih-otak, dopamin nu diasupkueun salaku ubar moal bisa langsung mangaruhan sistim saraf puseur. Pikeun nambahan kadar dopamin dina otak nu boga kasakit Parkinson jeung distonia, misalna, L-DOPA (levodopa) nu pijadieun/prékursor dopamin bisa diasupkeun, sabab ieu ubar bisa ngaliwatan pager getih-otak.

Biokimia[édit | sunting sumber]

Biosintésis dopamin

Ngaran jeung kulawarga[édit | sunting sumber]

Rumus kimia dopamin nyaéta C6H3(OH)2-CH2-CH2-NH2, kalawan ngaran kimia "4-(2-aminoétil)bénzéna-1,2-diol" nu diwancah "DA."

Salaku bagian ti kulawarga katékolamin, dopamin téh prékursor norépinéfrin (noradrénalin) sarta salajengna adrénalin (épinéfrin) dina jalur biosintésis ieu neurotransmiter.

Biosintésis[édit | sunting sumber]

Biosintésis dopamin lumangsung dina awak (utamana dina jaringan saraf jeung médula kelenjar adrénal), dimimitian ku hidroksilasi asam amino L-tirosin jadi L-DOPA maké énzim tirosin 3-monooksigénaseu (ogé katelah tirosin hidroksilaseu, dituturkeun ku dékarboksilasi L-DOPA ku dékarboksilaseu asam amino-L aromatik (nu mindeng disebut dopa dékarboksilaseu). Dina sababaraha neuron, dopamin lajeng diolah jadi norépinéfrin ku dopamin béta-hidroksilaseu.

Sanggeus sintésis, dina neuron dopamin dibulen jadi vésikel, nu salajengna dileupaskeun ka sinaps.

Rujukan[édit | sunting sumber]

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg