Malati

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Malati
Kembang malati bodas.
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Lamiales
Family: Oleaceae
Genus: Jasminum
L., 1753
Spésiés

Kira 200 spésiés, di antaranya
Jasminum angulare
Jasminum angustifolium
Jasminum auriculatum
Jasminum azoricum
Jasminum beesianum
Jasminum dichotomum – Gold Coast Jasmine
Jasminum floridum
Jasminum fluminense – African Jasmine
Jasminum fruticans
Jasminum humile – Yellow Jasmine
Jasminum grandiflorum
Jasminum mesnyi – Primrose Jasmine
Jasminum multiflorum – Star Jasmine
Jasminum nitidum – Shining Jasmine
Jasminum nudiflorum – Winter Jasmine
Jasminum officinale – gambir
Jasminum parkeri
Jasminum polyanthum
Jasminum pubescens
Jasminum rex
Jasminum sambac – malati bodas

Malati mangrupakeun tutuwuhan nu dijadikeun pepelakan kembang hias nu tangkalna ajeg sarta hirup taunan. Di Indonésia, salah sahiji wanda malati dijadikeun perlambang Indonesia, nyaéta malati bodas (Jasminum sambac) alatan kembangna dikaitkeun jeung sagala rupa talari sélér-sélér bangsa di nagara urang. Wanda séjén anu ogé populér nyaéta gambir (J. officinale). Di Indonésia ngaran malati dipikawanoh ku balaréa di sakumna wewengkon Indonésia. Ngaran-ngaran wewengkon pikeun melati nyaéta Menuh (Bali), Meulu cut atawa Meulu China (Acéh), Menyuru (Banda), Melur (Gayo sarta Batak Karo), Manduru (Menado), Mundu (Bima sarta Sumbawa) jeung Manyora (Timor), ogé Malete (Madura).

Di Italia, malati casablanca (Jasminum officinalle), anu disebut Spanish Jasmine dipelak taun 1692 pikeun dijadikeun parfum. Taun 1665 di Inggris dibudidayakan malati bodas (J. sambac) anu diwanohkeun ku Duke Casimo de Medici. Dina taun 1919 ditimukeun malati J. parkeri di wewengkon India Kulon Laut, satuluyna dibudidayakan di Inggris dina taun 1923.

Rupa-rupa malati[édit | sunting sumber]

Kembang Jasminum polyanthum.

Di antara 200 rupa malati anu geus diidéntifikasi (kapanggih) ku para ahli botani karék aya kira-kira 9 rupa malati anu ilahar dibudidayakan sarta aya 8 rupa malati anu poténsial pikeun dijadikeun pepelakan hias. Kalolobaan wanda malati tumuwuh liar di leuweung-leuweung alatan tacan kasingkab poténsi ékonomi sarta sosialna. Tangkal malati kaasup sélér mamalatian atawa Oleaceae.

Wanda, variétas sarta ciri-ciri penting (karakteristik) tangkal malati nyaéta kieu:

Sedengkeun wanda sarta variétas malati anu aya di Pulo Jawa ti antarana:

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Kembang malati méré mangpaat minangka kembang tabur, bahan industri minyak seungit, kosmétika, parfum, farmasi, hiasan rarangkén kembang sarta bahan campuran atawa panyungit entéh.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]