Peuteuy

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Peuteuy
peuteuy, sabagian dibuka pikeun mintonkeun sikina
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Fabales
Family: Fabaceae
Subfamily: Mimosoideae
Genus: Parkia
Species: P. speciosa
Ngaran binomial
Parkia speciosa

Peuteuy, (Parkia speciosa) mangrupakeun tutuwuhan ti kulawarga peuteuy-peuteuyan (Fabaceae), sub kulkawarga peuteuy-peuteuyan (Mimosoidae). Tutuwuhan ieu sumebar lega di Indonésia bagian kulon. Sikina, anu disebut "peuteuy" ogé, didahar sabot masih ngora, boh atah boh dikulub.

Tangkal peuteuy luhurna bisa ngahontal 20m sarta saeutik dahanna. Daunna majemuk, kasusun sajajar. Kembang majemuk, kasusun ku bongkol (has Mimosoidae). Kembang mecenghul biasana deukeut tungtung régang. Buahna badag, manjang, wanda buah peuteuy. Ti hiji bongkol bisa kapanggih nepi ka welasan buah. Dina hiji buah aya nepi ka 20 siki, anu boga warna héjo sabot ngora sarta kabuntel selaput rada kandel boga warna coklat hérang. Buah peuteuy baris jadi garing sarta ngaleupaskeun siki-sikina lamun asak.

Siki peuteuy, anu bauna has sarta rada sarupa jeung bau jéngkol, didahar atah atawa dijadikeun bahan campuran sajumlah asakan. Sambell goréng ati henteu pepek tanpa peuteuy.