Situs purbakala Cipari

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi


Situs purbakala Cipari di Kabupatén Kuningan nya éta salah sahiji obyek wisata anu ngabogaan peunteun sajarah. [1] Hiji musieum tempat neundeun parabot nu dijieun tina batu diresmikeun ku Menteri P sarta K RI Prof. Dr. Syarif Tayeb 23 Pebruari 1978, tempatna didusun Cipari Désa Cigugur Kabupatén Kuningan kira-kira 4,5 Kilométer nuju arah kulon ti Dayeuh Kuningan.[1] Écés cacak kaayaanana sepi hening laér ti keramaian dayeuh tapi pohara hartina pikeun maranéhanana anu baris nalungtik parabot titilar sajarah. [1] Di jaman anu disebut jaman batu, di wewengkon kasebut geus aya kahirupan.[1] Kabupatén Kuningan anu berbatasan jeung wewengkon Cirebon, loba kapanggih tanda- tanda padumukan kuna. [1] Dumasar panalungtikan kira-kira warsih 3500 Saméméh Masehi geus aya kahirupan.[1] Bukti sajarah ayana kahirupan manusa primitif (purba) loba ditimukeun disuku lamping- lamping Gunung Ciremai palebah wétan, kaasup dusun Cipari. [1] Di dusun ieu pisan diwangun hiji musieum nu miboga ciri has arsitektur di aréa Situs Purbakala Cipari salega 7000 M2 anu dikurilingan témbok batu saluhur 2 Méter, nambahan éndahna wewengkon sarta sejuk jeung tenang di suku Gunung Ciremai ieu.[1] Mimitina, wewengkon taman ieu milik bapa Wijaya anu sacara pareng sawatara waktu kaliwat manggihan batu. [1] Hasil panalungtikan Teguh Asmar ,MA nyindekeun ti analisa typolog stratigrafi, loka Cipari kungsi ngalaman dua kali mangsa padumukan nyaéta ahir jaman neolitikum sarta mimiti jaman parunggu kira-kira 1000 nepi ka 500 saméméh masehi.[2] Dina waktu éta pisan masarakatna geus mikawanoh organisasi anu alus, sajaba ti éta geus ngabogaan hiji ageman muja ka nini moyang kabuktian ayana wangunan tina batu-batu badag anu dingaranan Mégalitikum. [2] Hal ieu ngagambarkeun ageman maranéhanana baris ayana hirup sarta pati. [2] Ditempat kasebut aya monumen-monumen minangka medium ngahormatan jadi tahta sarta lambang pati. Di musieum ieu aya ogé gerabah contona kendi, kendil, jembaran tempat sayur, kekep, buli- buli, batu obsidian, bokor ,jsb.[2]



Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i (id)taman purbakala cipari kabupaten kuningan (diaksés tanggal 21 November 2011)
  2. a b c d Wawan Hermawan Spk.Kuningan Menembus Waktu. Humas Pemda Kabupaten Kuningan 2000. Kuningan.
Nulis.jpg

[[kategori:]]