Ékuinoks

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Tanggal jeung wanci UTC nalika titik malik jeung ékuinoks
taun Ékuinoks
Mar
Titik malik
Jun
Ékuinoks
Sép
Titik malik
Dés
poé wanci poé wanci poé wanci poé wanci
2002 20 19:16 21 13:24 23 04:55 22 01:14
2003 21 01:00 21 19:10 23 10:47 22 07:04
2004 20 06:49 21 00:57 22 16:30 21 12:42
2005 20 12:33 21 06:46 22 22:23 21 18:35
2006 20 18:26 21 12:26 23 04:03 22 00:22
2007 21 00:07 21 18:06 23 09:51 22 06:08
2008 20 05:48 20 23:59 22 15:44 21 12:04
2009 20 11:44 21 05:45 22 21:18 21 17:47
2010 20 17:32 21 11:28 23 03:09 21 23:38
2011 20 23:21 21 17:16 23 09:04 22 05:30
2012 20 05:14 20 23:09 22 14:49 21 11:11
2013 20 11:02 21 05:04 22 20:44 21 17:11
2014 20 16:57 21 10:51 23 02:29 21 23:03
Kumaha Srangenge nyaangan Bumi nalika poe ékuinoks

Ékuinoks atawa equinox nyaeta kaayaan nalika srangenge nyaangan langsung kana katulistiwa. Aya dua ekuinoks unggal taun. Ekuinoks bisa boga harti oge yen lilana dua poe nalika kajadian. Dina poe eta, beurang katut peuting bisa disebut sarua lilana. Kecap equinox asalna tina dua kecap Laten nu hartina "sarua" ("equal") katut "peuting" ("night"). Sapanjaang poe equinox, wanci caang beurang nyaeta 12 jam - sarua jeung peutingna. Poe katut wanci pastina nalika hal ieu kajadian gumantung kana sakumaha jauhna lamun diukur ti katulistiwa. Kajadian sakitar 23 Maret jeung 21 September. Titik malik panonpoe kajadian tanggal 20 Juni din ainterval ganjil.

Equinox mangrupakeun awal usum semi, jeung usum gugur.

Wanci caang beurang rada gampang diukur. Ieu dilakukeun di sawatara kabudayaan nalika festival-festival dirayakeun nalika ekuinoks.

Tempo oge[édit | sunting sumber]


Nuvola apps clock.png