1 Ceres

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Planét ceres

Ceres nyaéta hiji planét leutik anu perenahna di Beubeur Asteroid.[1] Ceres kapanggih dina 1 Januari 1801 ku Giuseppe Piazzi.[1] Mimiti kapanggih Ceres dianggap minangka hiji planét, tapi satengah abad saterusna sarta salila 150 taunsaterusna, Ceres dikelompokkeun minangka hiji astéroid.[1] Dina 24 Agustus 2006, Persatuan Astronomi Internasional megatkeun pikeun ngarobah status Ceres jadi planét katai.[1] Ceres miboga massa sagedé 9,45 ± 0,04 × 1020 kg.[1] Kalayan diameter kira-kira 950 km, Ceres nyaéta barang jomantara pangbadagna di Beubeur astéroid utama.[1] Ceres kapanggih ping 1 Januari 1801 ku astronom Giuseppe Piazzi, saurang biarawan di Sisilia sarta diréktur pangadeg Observatorium Astronomi Palermo.[2] Ceres kapanggih di antara Mars sarta Jupiter, dumasar jarak planét-planét anu dipikanyaho di surya mandala.[2] Dipikawanoh minangka Hukum Titius-bode, prediksi ieu ngaranna pikeun astronom anu geus nempo dina 1760 sarta 1770-an yén jarak relatif ti genep planét dipikanyaho ti Panonpoé cocog hubungan matematis.[2] Sanajan disebut hukum geus éta aya dasar dina fisika.[2] Para astronom geus moro planét ieu saprak Uranus kapanggih dina taun1781.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f (id)5 Asteroid paling terkenal di Tata Surya (diaksés tanggal 2 Desember 2011)
  2. a b c d e (en)Dwarf Planet Ceres (diaksés tanggal 2 Desember 2011)
Nulis.jpg