Lompat ke isi

Ade Irawan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas

Arzia Dahar atawa leuwih dipikawanoh kalayan ngaran Ade Irawan (gumelar di Padang, 5 April 1937 - maot di Jakarta, 17 Januari 2020 dina umur 82 taun) nyaéta saurang artis geulis anu kaasup artis senior ku sabab geus maen pilem jeung sinetron ti taun 1964 - 2013. Mimitina di taun 1964 anjeuna ngan saukur jadi pemaen tambahan dina pilem Diambang Fadjar ku sabab kamampuan dina ekting alus anjeuna bisa menangkeun pemaen utama dinu pilem Tjinta Di Udjung Tahun di taun 1965. Ti dinya Ade Irawan beuki terkenal sabab akting dina pilem jeung sinetron[1].

Kahirupan Awal[édit | édit sumber]

Dina taun 1964 ajeuna ngamimitian maen pilem Diambang Fadjar jadi piguran ti dinya anjeuna ngarintis jeung ngembangkeun karir. Ngaranna naek jadi dikenal ku loba jelema tinu pilem Tiga Dara[2]. Mangpuluh - puluh pilem jeung sababaraha sinetron ajeuna ngalakonan jadi artis. Dreams jadi pilem anu terakhir ku anjeuna di lakonan jeung sinetron Oh Teryata.

Panghargaan[édit | édit sumber]

Anjeuna menangkeun sababaraha panghargaan nyaeta kaasup noiminasi Pameran Pandukung Awewe Terbaik di pilem Penumpasan Pengkhianatan G 30 S PKI dina acara Festival Film Indonesia, Lifetime Achievement Award taun 2018 dina acara Festival Film Bandung, Penghargaan Seumur Hidup taun 2019 diana acara Festival Film Indonesia, Dedikasi untuk Film Indonesia taun 2020 dina acara Indonesian Movie Actors Awards.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Media, Kompas Cyber. "Mengenang Aktris Senior Ade Irawan...". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2023-03-26. 
  2. Liputan6.com. "Pesona Kecantikan Ade Irawan, Ibunda Ria Irawan Semasa Muda". liputan6.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2023-03-26.