Ahmad H. Zewail

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ahmad H. Zewail

Ahmad Hassan Zewail (Basa Arab: أحمد زويل) (wedal 26 Pébruari 1946) kimiawan urang Mesir, dilélér Hadiah Nobel widang Kimia taun 1999 pikeun karyana ngeunaan fémtokimia.[rujukan?] Lahir di Damanhur (60 km kidul-wétaneun Iskandariah) sarta digedékeun di Disuq, anjeunna nampa gelar kahijina ti Universitas Iskandariah méméh pindah ka US pikeun ngaréngsékeun PhD-na di University of Pennsylvania.[rujukan?] Sanggeus sababaraha karya posdoktorat di UC Berkeley, anjeunna dileler a faculty appointment di Caltech taun 1976, where he has remained since.[rujukan?] In 1990 he was made the first "Linus Pauling Chair in Chemical Physics".[rujukan?]

Karya penting Zewail nyaéta mitambeyan fémtokimia - ulikan réaksi kimiawi dina jangka waktu fémtodetik.[rujukan?] Migunakeun téhnik laser nu gancang (céntangan laser pondok kacida).[rujukan?]

Taun 1999, Zewail jadi urnag Mesir katilu nu nampa Hadiah Nobel, nuturkeun Anwar Sadat (1978 in Péace) jeung Naguib Mahfouz (1988 widang Sastra).[rujukan?] Pangleler internasional séjénna di antarana Hadiah Wolf (1993) jeung Robert A. Welch Award (1997). [rujukan?]Taun 1999 anjeunna nampa panghargaan nagara pangluhurna, Grand Collar of the Nile.[rujukan?]