Alpen

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
(dialihkeun ti Alps)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Alpen
Mont Blanc oct 2004.JPG
Mont Blanc, gunung pangluhurna di Alpen, ditingal ti sisi Savoie
Titik pangluhurna
PunclutMont Blanc
Luhurna4,808.73 m (15,776.7 ft) [1]
Koordinat45°49′58″N 06°51′54″E / 45.83278°N 6.86500°E / 45.83278; 6.86500
Diménsi
Panjang1,200 km (750 mi)
Lébar250 km (160 mi)
Lega200,000 km2 (77,000 sq mi)
Panamaan
Nami lokal
  ([[|Citakan:ISO 639 name undefined]])
Géografi
Alpenrelief 01.jpg
Réliéf Alpen. Tingali ogé peta nu aya pananda bates internasional.
Nagara
Koordinat pagunungan46°30′N 09°19′E / 46.500°N 9.317°E / 46.500; 9.317Koordinat: 46°30′N 09°19′E / 46.500°N 9.317°E / 46.500; 9.317
Geologi
OrogeniOrogeni Alpen
Umur batuanTérsiér
Jenis batuanSekis Bündner, flysch, jeung molase
Dolomiti (Italia), salah sahiji Situs Warisan Dunya UNESCO.

Alpen ([ˈalpn̩]; Basa Inggris: Alps /ælps/; Basa Prancis: Alpes [alp]; Basa Itali: Alpi Citakan:IPA-it; Romansh: Alps; Slovene: Alpe Citakan:IPA-sl) nyaéta sistim pagunungan pangluhurna jeung pangluasna nu kasaluruhan bagéanna aya di Éropa,[2][note 1] misahkeun Éropa Kidul ti Tengah jeung Kulon jeung ngabentang kira-kira 1,200 kilometres (750 mi) ngaliwatan dalapan nagara Alpen (ti kulon ka wétan): Perancis, Swiss, Monako, Italia, Liechtenstein, Austria, Jérman, jeung Slovénia.[3] Ieu pagunungan kawangun leuwih ti sapuluh juta taun ku sabab lémpéng téktonik Afrika jeung Eurasia tubrukan. Paméndékan nu ékstrim disababkeun ku paristiwa nu nyababkeun batu sédimén laut naék ku dorongan jeung lipetan ka puncak gunung luhur saperti Mont Blanc jeung Matterhorn. Mont Blanc ngabentang di pabatasan Perancis–Italia nu luhurna 4,810 m (15,781 ft), jadi gunung pangluhurna di Alpen. Wewengkon Alpen ngamuat sakitar ratusan puncak nu luhurna leuwih ti 4,000 metres (13,000 ft).

Rujukan[édit | édit sumber]

Catatan[édit | édit sumber]

  1. Pagunungan Kaukasus leuwih luhur, jeung Pagunungan Ural leuwih panjang, tapi duanana sabagéan pernahna di Asia.

Référénsi[édit | édit sumber]

  1. "Le Mont-Blanc passe de 4.810 mètres à 4.808,7 mètres". http://www.bfmtv.com/planete/le-mont-blanc-passe-de-4-810-metres-a-4-8087-metres-913753.html 
  2. "Alps". The Hutchinson unabridged encyclopedia with atlas and weather guide. (2014). Helicon. 
  3. "Alpine Convention". Alpine Conferences. Diakses 3 Agustus 2012

Tutumbu luar[édit | édit sumber]