Angklung bungko

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Angklung anu disarengan jeung tarian, dipaènkeun pas keur upacara nadran, ngunjung ka Gunung Jati jeung Sedekah Bumi, jeung kaulan(nazar), ayana tèh di desa Bungko anu prenahna di perbatasan Cirebon jeung Indramayu (25 km ti kota Cirebon di basisir Laut Jawa)[1]. Nadran nya èta upacara tradisional masarakat pamayang anu biasana diayakeun unggal taun.[1] Dina kasempetan èta angklung bungko miboga peran anu penting ti awal upacara ti basisir dugi ka tengah  tuluy balik deui ka basisir.[1] Angklung bungko tèh aya tilu rupa anu ku sabab kolotna (anu umurna 600 taun) geus teu nadaan deui jadi geus teu kapakè, ngan diunggal pasanggiri kudu aya, tapi waditra nu sèjènna miboga tilu rupa tabeuhan, hiji gong gedè, jeung hiji kendang gedè.[1] Tarian anu dipirig diantarana nya èta tari manji, bontoloyo, ayam alas, jeung bèbèk ngoyor.[1] Kabèh nu ngibingna lalaki.[1] Maranèhna ngabaris lurus ngagunakeun iket tina batik, kaos oblong bodas, Keris, kaèn batik, jeung Sodèr.[1] Ibinganna tèh luwes jeung statis matak pitenangeun, ari tabeuhanna mah sawaktu-waktu aya sora gumuruh.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h Rosidi, Ajip (2000). Ensiklopedia Sunda. Indonesia: Pustaka Jaya. p. 52. ISBN 9794192597.