Kabupatén Indramayu

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kabupatén Indramayu
Lambang Indramayu.jpg

Lambang Kabupatén Indramayu
{{{foto}}}

{{{caption}}}
Locator kabupaten indramayu.png

Peta lokasi Kabupatén Indramayu
Motto REMAJA (Religius, Maju, Sejahtera)
Propinsi Jawa Barat
Ibukota Indramayu
Lega Wilayah 2.000,99 km²
Kordinat 107"51'-108"36' Bujur Wétan jeung 6"15' - 6"40' Lintang Kidul
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
1.749.000 (2003)
874 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
31
-
Dasar hukum Pancasila
Tanggal 7 Oktober 1207
Bupati Hj. Anna Sophanah
{{{kapala daerah1}}} {{{nami kapala daerah1}}}
Kode aréa 0234
DAU Rp. -

Ramatloka: Situs Resmi

Kabupatén Indramayu mangrupa salah sahiji kabupatén di Propinsi Jawa Barat, Indonésia. Ibukotana nyaéta Indramayu. Kabupatén ieu wawatesan jeung Laut Jawa di beulah kalér, Kabupatén Cirebon di wétan kidul, Kabupatén Majalengka jeung Kabupatén Sumedang, sarta Kabupatén Subang di beulah kulon.

Di kabupatén Indramayu aya pulo bayawak anu perenahna kurang leuwih 26 mil ti sisi basisir (± 50 km di lebah kalér daratan Indramayu).[1] Pulo dijadikeun hutan lindung sabab di sabudeureunana hirup rupa-rupa pepelakan jeung sato langka di antarana bayawak.[1]

Babagian Administratif[édit | édit sumber]

Kabupatén Indramayu kawengku ku 31 kacamatan, nu kabagi deui kana sababaraha désa jeung kalurahan. Pusat pamaréntahan di Kacamatan Indramayu, nu aya di basisir Laut Jawa.

Transportasi[édit | édit sumber]

Indramayu diliwatan jalur pantura, nyaéta salah sahiji jalur pangpadetna di Pulo Jawa, utamana dina usum mudik. Kabupatén ieu diliwatan ogé ku jalur karéta api lintas kalér Pulo Jawa, kalayan stasion panggedéna aya di Jatibarang.

Pangeusi[édit | édit sumber]

Pangeusi Indramayu di wilayah basisir umumna maké Basa Indramayu kawas Dialék Cirebon dina kahirupan sapopoéna, nu maranéhannana nyebut logat éta minangka dialék Dermayon. Sedengkeun di beulah kidul, maké Basa Sunda.

Basa Daerah

Sacara umum, aya dua basa daérah anu dipaké ku masarakat Kabupatén Indramayu, nyaéta basa Jawa (Dialek Indramayu) jeung basa Sunda. Basa Jawa Indramayu (Dialek Indramayu) digunakeun ku mayoritas masarakat Indramayu, salian ti basa Jawa Indramayu (Dialek Indramayu) di wewengkon kidul jeung kidul-kulon ngagunakeun basa Sunda. SundaneseEdit Standard SundaneseEdit Aya dua rupa basa Sunda nu dipaké. Kahiji, Basa Sunda Priangan atawa basa Sunda fase anyar, anu dipaké ku masarakat di Kacamatan Gantar jeung sabagéan Haurgeulis (wates jeung Kabupatén Subang), Kacamatan Terisi kidul (nu wawatesan jeung Kabupatén Majalengka jeung Sumedang), jeung Blok Karangjaya di Désa Mangunjaya Kacamatan Anjatan. . Sunda IndramayuEdit Aya ogé fase Sunda Indramayu asli di wewengkon Indramayu, nyaéta di Désa Ilir, Bulak, jeung Parean Girang di Kacamatan Kandanghaur, sarta Désa Lelea jeung Tamansari di Kacamatan Lelea. Fase Basa Sunda dina Basa Sunda Kuna rada béda jeung fase Sunda anyar alatan bédana dialék temporal. Anu paling atra nyaéta dina basa Sunda Kuna mah teu aya undak-usuk (tingkatan basa). Urang Sunda Kuna ogé henteu mikawanoh vokal /eu/, tapi ngan ukur /e/. Teu nyebut bédana kosakata. Basa JawaEdit Kiwari aya tilu dialék basa Jawa di Kabupatén Indramayu. Mayoritas dialek Dermayu (Indramayu). Tapi aya ogé basa Jawa dialék Cerbon (Cirebon), nyaéta di Désa Krangkéng, Kalianyar, jeung sabudeureunana di Kacamatan Krangkéng, wates jeung Kabupatén Cirebon. Basa Jawa dialék Tegal-Brebes ogé aya di wewengkon kulon Kabupatén Indramayu sabab dina taun 1920-an aya migrasi ti Tegal-Brebes ka daérah, nyaéta di sababaraha désa atawa blok di Haurgeulis, Anjatan, Patrol, Sukra, jeung Bongas. kacamatan. Basa Jawa dialék Dermayu lolobana dipaké ku masarakat Indramayu, jumlahna kira-kira 1,5 juta urang. Aya dua tingkatan dina basa Jawa dialék Dermayu anu mangrupa dialék sosial (sosiolék), nyaéta tingkat bagongan atawa ngoko jeung tingkat kabébasan atawa besiken atawa krama. Diperkirakeun warga anu ngawasa kabébasan téh kira-kira 20%-40%.

Kasenian jeung Kabudayaan[édit | édit sumber]

Kasenian jeung kabudayaan di Indramayu mangrupa akulturasi budaya Jawa Indramayu jeung Sunda beulah kalér, kabudayaan anu tumuwuh di masarakat Indramayu mangrupa wujud nyata éksprési akulturasi dua kabudayaan anu béda.[23] Organ tunggalÉdit Kasenian Indramayu, salah sahijina nyaéta kasenian Organ Tunggal, nyaéta pintonan musik dina panggung ngagunakeun Organ. Organ Tunggal ieu biasana dilaksanakeun dina ampir unggal acara, sapertos acara katujuh welas, kitu ogé dina dinten-dinten kaagamaan sapertos Idul Fitri sareng Idul Adha, sanaos langkung sering dilaksanakeun dina acara hajatan, sapertos kawinan sareng khitanan. . Salian ti di panggung, musik organ ogé dipintonkeun di sabudeureun kampung dina waktu-waktu nu tangtu, saperti dina bulan Ramadhan. Dua diantarana anu cukup kasohor sareng senimanna nyaéta: organ tunggal Rolani Electone sareng Aas Rolani sareng organ tunggal Puspa Kirana sareng Dewi Kirana. Teu jarang grup ieu meunang manggung di luar Indramayu, malah sakuliah propinsi. Tari topengEdit Kasenian tradisional séjénna nyaéta kasenian tari topéng, kasenian ieu mangrupa kasenian asli wewengkon Cirebon kaasup Indramayu. Tari Topeng mangrupa salah sahiji tarian anu aya di tatar Parahyangan. Disebut tari topéng, sabab para penari maké topéng nalika nari. Tari topeng sorangan rupa-rupa pisan, sarta geus mekar dina hal gerak, kitu deui carita anu rék ditepikeun. Kadang-kadang tari topeng dicoo ku saurang penari solo, atawa bisa ogé dicoo ku sababaraha urang. Tari topéng séjénna nyaéta tari topéng Kelana Kencana Wungu, nyaéta runtuyan tari topéng gaya Parahyangan anu nyaritakeun ratu Kencana Wungu anu keur diudag-udag ku Prabu Ménak Jingga anu mikanyaah ka dirina. Dasarna, unggal topéng anu ngagambarkeun unggal karakter ngagambarkeun sifat manusa. Kencana Wungu, kalayan topéng biru, ngagambarkeun karakter anu lincah tapi anggun. Menak Jingga (ogé katelah Kelana), kalayan topéng beureum, ngagambarkeun karakter anu telenges, temperamental sareng teu sabar. Tari ieu karya Nugraha Soeradiredja. Gerak leungeun jeung awak anu anggun, ogé iringan musik anu didominasi ku kendang jeung rebab, mangrupa ciri séjén tina tari topéng. Kasenian tari topéng ieu masih kénéh aya sarta diulik di sanggar-sanggar tari anu geus aya, sarta masih sering dipidangkeun dina acara-acara resmi daérah, atawa dina momen-momen tradisional daérah séjénna. Salasahiji sanggar tari topéng anu aya di Indramayu nyaéta sanggar tari topéng Mimi Rasinah anu aya di Désa Pekandangan, Indramayu. Mimi Rasinah nyaéta maestro tari topéng anu masih aktif dina nari jeung ngajarkeun seni tari topéng sanajan geus lumpuh ti taun 2006, Mimi Rasinah maot dina bulan Agustus 2010.


  1. a b (id)disbudpar. kearifan masyarakat jawa barat dalam pelestarian lingkungan hidup (wilayah cirebon) kaca 22

External links[édit | édit sumber]