Kabupatén Subang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Kabupatén Subang
Lambang Subang.jpg

Lambang Kabupatén Subang
Locator kabupaten subang.png

Peta lokasi Kabupatén Subang
Motto Karya Utama Satya Nagara
Propinsi Jawa Barat
Ibukota Subang
Lega Wilayah 2.051,76 km²
Kordinat 107” 31’ - 107” 54’ bujur wétan jeung 6” 1’ - 6” 49’ lintang kidul
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
1.407.000 (2003)
686 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
30
-
Dasar hukum -UU No. 4 Tahun 1968
Tanggal 5 April 1968
Bupati Ojang Sohandi
Kode area telepon 0260
DAU Rp. -

Situs web resmi: http://www.subang.go.id

Kabupatén Subang mangrupa hiji kabupatén di Propinsi Jawa Barat, Indonésia. Ibukotana nyaéta Subang. Kabupatén ieu wawatesan jeung Laut Jawa di beulah kalér, Kabupatén Indramayu di beulah wétan, Kabupatén Sumedang di wétan kidul, Kabupatén Bandung di beulah kidul, sarta Kabupatén Purwakarta jeung Kabupatén Karawang di beulah kuloneunnana.

Babagian Administratip[édit | édit sumber]

Kabupatén Subang kawengku ku 30 kacamatan, nu kabagi deui kana sababaraha désa jeung kalurahan. Puseur pamaréntahannana aya di Kacamatan Subang.

Transportasi[édit | édit sumber]

Kabupatén ieu diliwatan ku jalur pantura, sedengkeun ibukota Kabupatén Subangna mah henteu kaliwatan ku ieu jalur. Jalur pantura di Kabupatén Subang mangrupa salah sahiji jalur anu pangraména di Pulo Jawa. Kota kacamatan nu aya dina jalur ieu di antarana Ciasem jeung Pamanukan. Kabupatén Subang ogé diiliwatan ku jalur alternatif nuju ka Bandung, Cirebon atawa Tasikmalaya. Lintas Subang - Bandung ngaliwatan Kalijati beuki dipikaresep ku pengemudi sabab jalanna alus jeung bébas halangan, komo deui ti saprak dibukana Gerbang Tol Kaluar di daérah Sadang. Sisimpangan Jalancagak mangnrupakeun sisimpangan nu stratégis sabab ti sisimpangan ieu bisa nepi ka Bandung - Sumedang - Sadang ngaliwatan Wanayasa jeung Kota Subangna sorangan.

Pangeusi[édit | édit sumber]

Pangeusi Subang umumna mangrupa Suku Sunda, nu ngagunakeun Basa Sunda minangka bssa sapopoéna. Tapi sanaos kitu oge, sapalih wilayah di basisir mah pangeusina ngagunakeun Basa Jawa Dialék Cirebon (Dermayon). Mayoritas pangeusi Kabupatén Subang ngagem ageman Islam.

Géograpi[édit | édit sumber]

Beulah kidul wilayah Kabupatén Subang mangrupa dataran luhur/pagunungan, sedengkeun beulah kalérna mangrupa dataran handap nu nuju langsung ka Laut Jawa.

Ékonomi[édit | édit sumber]

Ku sabab lolobana pangeusina boga panghasilan utama minangka patani jeung buruh pakebonan, nu matak paékonomian Subang loba kénéh ditunjang ku séktor patanian. Di Subang beulah kidul loba aréa pakebonan, saperti karét di beulah kulon kalér jeung kebon téh anu kacida legana. Subang dipikawanoh minangka salah sahiji daérah nu ngahasilkeun ganas, utamana Ganas Madu. Ganas Madu bisa dipanggihan di sapanjang Jalancagak. Dodol ganas ti Jalan Cagak, kiripik sampeu jeung selé ti Tanjung Siang atanapi noga bodas ti Serang Panjang mangrupa kadaharan hasil industri rumah tangga nu bisa dijadikeun oleh-oleh. Ngaliwatan program binaan Yayasan Kandaga, para patani keur ngabudidayakeun supa tiram, lauk nilem di désa Cipunagara.

Pendidikan[édit | édit sumber]

lolobana pangeusi Kabupatén Subang ngan saukur sakola tepi ka Sakola Dasar, antukna pikeun ngagerakkeun paékonomian rayat diperlukeun katerampilan.


Pariwisata[édit | édit sumber]

  1. Ciater. Di antara gomplokna pakebonan entéh, di wilayah kidul, Kabupatén Subang boga sumber cai panas nu terus ngalir di daérah Ciater. Sari Ater mangrupa tujuan wisata nu kacida kakoncarana alatan kahasan tur karaméannana nalika usum pakansi utamana peré Lebaran. Sari Ater salian ti nyadiakeun balong pamandian cai panas, ogé mibanda panginepan-panginepan nu dipikanyaho minangka Saung Kabayan, cocok keur kulawarga nu hayang liburan.
  2. Klinik kabugaran (Spa) cai panas aya di caketeun obyék wisata Sari Ater.
  3. Curug Cijalu. Curug Cijalu aya di daerah Sagalahérang, mangrupa tujuan wisata alam curug nu mibanda pamandangan nu éndah, ngan hanjakal can dikelola kalayan serieus
  4. Curug Ciléat nu aya di Kacamatan Cisalak, ogé can dibebenah.
  5. Monumén Perjuangan 45. Ciseupan, Désa Cibuluh, Kec. Tanjungsiang.
  6. Situ Cigayonggong. kacamatan Kasomalang.

Tumbu Luar[édit | édit sumber]


 t·s·é 

Kabupatén Subang, Jawa Barat

Lambang Subang.jpg

Kacamatan: Binong | Blanakan | Ciasem | Cibogo | Cijambé | Cikaum | Cipeundeuy | Cipunagara | Cisalak | Compréng | Jalancagak | Kalijati | Legon Kulon | Pabuaran | Pagadén | Pamanukan | Patok Beusi | Purwadadi | Pusakanagara | Sagalahérang | Subang | Tanjung Siang | Serangpanjang | Kasomalang | Dawuan | Pagaden Barat | Pusaka Jaya | Ciater | Sukasari | Tambakdahan |