Kabupatén Purwakarta

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kabupatén Purwakarta
Jawa 1rightarrow blue.svg Jawa Kulon
Pendopo Pwk.jpg

Pendopo Kabupatén Purwakarta
Lambang Kabupaten Purwakarta.jpg

Lambang

Jargon: Wibawa Karta Raharja
Locator kabupaten purwakarta.png

Peta lokasi Kabupatén Purwakarta
Puseur Dayeuh Purwakarta
Lega Wilayah 825,74 km²
Kordinat
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
930.585 Jiwa
784 (2003) jiwa/km²
Démografi
 · Séké Sélér
Sunda
Agama
Islam, Kristen, Katolik
Basa
Sunda, Indonésia
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
17
192
Dasar hukum
Milangkala 20 Juli 1968
Bupati H. Dédi Mulyadi, S.H.
Zona Waktu
Kode telepon
WIB
0264
DAU Rp. 808.114.494,-
Tutuwuhan Idéntitas
Sato Idéntitas

Situs web resmi: www.purwakartakab.go.id


Kabupaten Purwakarta mangrupakeun hiji kabupatén di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Ibukotana nyaéta Kacamatan Purwakarta. Kabupatén Purwakarta wawatesan jeung Kabupatén Karawang di beulah kulon kalér, Kabupatén Subang di beulah wétan, sarta Kabupatén Bandung jeung Kabupatén Cianjur di beulah kidul.

Topograpi[édit | édit sumber]

Kabupatén Purwakarta kawengku ku 17 kacamatan, nu dibagi deui kana sababaraha désa jeung kalurahan. Puseur pamaréntahan aya di Kacamatan Purwakarta.

Transportasi[édit | édit sumber]

Purwakarta diliwatan ku jalan utama Jakarta-Bandung, sarta jalan tol Cipularang (Cikampék-Purwakarta-Padalarang). Kabupatén ieu ogé diliwatan ku jalur karéta api Cikampék-Bandung, nu numbukeun jalur kalér jeung jalur kidul.

Obyék Wisata[édit | édit sumber]

  1. Waduk Jatiluhur, nu ayana di beulah kuloneun kabupatén, mangrupa bendungan panggedéna di Jawa Kulon. Bendungan ieu ngabendung Walungan Citarum, dipaké pikeun pangbangkit tanaga listrik. Sajaba ti éta, sabudeureun bendungan ogé bisa dipaké pikeun obyék wisata.
  2. Waduk Cirata, situ nu legana 62 km2 mibanda poténsi pangembangan perikanan maké karamba. Alamna éndah dikuriling ku pasir.
  3. Situ Wanayasa, 23 km ti Kota Purwakarta, mibanda hawa nu tiis tur mialam. Di satukangeunnana ngajungkiring Gunung Burangrang. Situ Wanayasa jeung sabudeureunnana kacida poténsial pikeun dikembangkeun jadi Taman Rékréasi jeung Désa Wisata.
  4. Situ Buleud, legana 4 ha aya di puseur kota, di tukangeunnana aya gedong kuno Karesidénan. Numutkeun carita, Situ Buleud baheulana mangrupakeun tempat "pangguyangan" Badak nalika Purwakarta masih kénéh mangrupa leuweung.

Tumbu luar[édit | édit sumber]


 t·s·é 

Kabupatén Purwakarta, Jawa Barat

Lambang Purwakarta.png

Kacamatan: Babakancikao | Bojong | Bungursari | Campaka | Cibatu | Darangdan | Jatiluhur | Kiarapedes | Maniis | Pasawahan | Paléréd | Pondok Salam | Purwakarta | Sukasari | Sukatani | Tegalwaru | Wanayasa