Kabupatén

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Babagian administratif di Indonésia
Pancasila
Tingkat Propinsi

Propinsi
Daérah HususDaérah Istiméwa

Tingkat Kabupaten/Kota

KabupaténKota
Kabupatén administratif
Kota administratif
Sagoe

Tingkat Kacamatan

Kacamatan
DistrikSagoe Cut

Tingkat Kalurahan/Désa

KalurahanDésa
NagariKampungGampong

Tempo ogé

BanjarDusunLingkungan
Rukun Warga
Rukun Tatangga

édit

Kabupatén nyaéta babagian wilayah administratif di Indonésia sanggeus propinsi. Kabupatén dipingpin ku bupati. Sajaba ti kabupatén, babagian wilayah administratif sanggeus propinsi nyaéta kotamadya. Sacara umum, kabupatén jeung kotamadya mibanda wewenang anu sarua. Kabupatén lain bawahan propinsi, ku sabab éta bupati atawa walikota henteu tanggung jawab ka gubernur. Boh kabupatén atawa kotamadya mangrupa daérah otonom nu dibéré wewenang pikeun ngatur jeung ngurus urusan pamaréntahannana sorangan.

Sanajan istilah kabupatén dina mangsa kiwari digunakeun di sakuliah Indonésia, istilah ieu baheula ukur digunakeun di pulo Jawa jeung Madura wungkul. Dina jaman Walanda, istilah kabupatén disebut regentschap, nu sacara harpiah hartina daérah kakawasaan regent atawa wakil pangawasa. Babagian wilayah kabupatén di Indonésia kiwari mangrupa warisan ti jaman pamaréntahan Walanda.

Saméméhna istilah kabupatén dipikawanoh minangka Daérah Tingkat II Kabupatén. Ti saprak diberlakukeunnana Undang-undang Nomer 22 Taun 1999 ngeunaan Pamaréntahan Daérah, istilah Daérah Tingkat II dipupus, sahingga Daérah Tingkat II Kabupatén ngan ukur disebut Kabupatén. Istilah "Kabupatén" di propinsi Nanggroe Acéh Darussalam disebut ogé "Sagoe".

Tilikan Ogé[édit | édit sumber]