Karajaan Mataram (Hindu)

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mdaŋ

 

752–1045
Kerajaan Medang pada Periode Jawa Tengah dan Jawa Timur
Ibu kota Jawa Tengah: Mdaŋ i Bumi Mataram (lokasi tepat tidak diketahui, diperkirakan di sekitar Yogyakarta dan Prambanan), kemudian pindah ke Poh Pitu dan Mamrati

Jawa Timur: Mdaŋ i Tamwlaŋ dan Mdaŋ i Watugaluh (dekat Jombang), kemudian pindah ke Mdaŋ i Wwatan (dekat Madiun)

Basa Jawa Kuno, Sanskerta
Agama Kejawen, Hindu, Buddha, Animisme
Pamaréntahan Monarki
Raja
 - 732—760 Sri Sanjaya
 - 985—1006 Dharmawangsa Teguh
Sajarah
 - Sri Sanjaya mendirikan Wangsa Sanjaya (Prasasti Canggal) 752
 - Kekalahan Dharmawangsa dari Wurawari dan Sriwijaya 1045
Mata uang Masa dan Tahil (koin emas dan perak lokal)

Medang Ageung (kadangkala disebut Purba Mataram Ageung atanapi karajaan Hindu Mataram) nyaéta nami saurang karajaan anu nangtung di Propinsi Jawa Tengah di abad ka 8 , teras dipindahkeun ka Jawa Wetan dina abad ka-10 . Raja Karajaan ieu ditinggalkeun loba bukti sajarah dina bentuk prasasti sumebar di Jawa Tengah sarta Jawa Wétan , kitu ogé gedong loba candi duanana patterned Hindu atanapi Budha . Medang Ageung tungtungna rubuh dina mimiti abad ka-11 .

Nami/istilah[édit | édit sumber]

Sacara umum, istilah Karajaan Medang hijina ilaharna dipaké pikeun nujul ka jaman di Jawa Timur nyalira, tapi dumasar kana prasasti geus kapanggih, nami "Medang" geus dipikawanoh ti jaman saméméhna, nyaéta jaman Jawa Tengah.

Samentara éta, ngaran nu ilahar dipaké keur ningali ka jaman Tengah Java Medang karajaan nyaéta Karajaan Mataram, nu nujul kana salah sahiji ibukota karajaan urang. Kadang-kadang keur ngabedakeun Islam Mataram Karajaan nu diadegkeun dina abad ka-16, Jawa Tengah Medang Ageung jaman dawam disebut ogé ku ngaran tina Mataram Kuno atawa Hindu Mataram Ageung.

Ageung Center Medang[édit | édit sumber]

kiri|jmpl|180x180px| Tata perenah ti Mataram Kuno dina periode Jawa Tengah. kiri|jmpl|180x180px| jaman Medang Ageung Center Wetan Jawa. "Bhumi Mataram" téh designation heubeul ka Yogyakarta sarta wewengkon sakurilingna. Di wewengkon ieu pikeun kahiji kalina Royal karaton Medang diperkirakeun nangtung (Rajya Medang i Bhumi Mataram). Ngaran ieu kapanggih dina sababaraha prasasti, kayaning prasasti Minto na prasasti widang Anjuk. Istilah " Mataram " lajeng ilahar dipaké pikeun nujul ka nami karajaan sakabéhna, sanajan teu salawasna karajaan ieu dipuseurkeun di dinya.

Sabenerna, puseur Medang Ageung geus ngalaman sababaraha kali kapindahan, komo ka wates Jawa Timur ayeuna. Sawatara wewengkon éta sakali situs ti karaton Medang ku prasasti geus kapanggih, antara séjén

  • Medang i Bhumi Mataram (umur Sanjaya)
  • Medang i Mamrati (Rakai umur Pikatan)
  • Medang i Poh Pitu (umur Balitung)
  • Medang i Bhumi Mataram (umur Dyah Wawa)
  • Medang i Tamwlang (MPU SINDOK kali)
  • Medang i Watugaluh (MPU SINDOK kali)
  • Medang i Wwatan (umur Dharmawangsa Teguh)

Numutkeun perkiraan, Mataram anu situated di wewengkon Yogyakarta ayeuna. Mamrati na Poh Pitu ayana di hiji wewengkon diperkirakeun Kedu . Samentara éta, kiwari dipikawanoh ku ngaran Tamwlang Tembelang, bari Watugaluh ayeuna disebut Megaluh. Duanana aya di Jombang . istana panungtungan, nyaéta Wwatan, ayeuna dipikawanoh kalayan ngaran Wotan, anu perenahna di Madiun .

Awal karajaan[édit | édit sumber]

Prasasti Mantyasih of 907 atas nama Balitung nyatakeun jelas yén raja munggaran Karajaan Medang (Rahyang Medang ri ri ta rumuhun Poh Pitu) nyaéta Rakai Mataram The Queen Sanjaya.[1] ,[2]

Sanjaya sorangan dikaluarkeun prasasti Canggal taun 732 , tapi teu nyabit jelas naon nami karajaan-Na. Anjeunna ngan ngumumkeun raja maranéhanana séjén anu maréntah di pulo Jawa saméméh anjeunna, ngaranna Sanna . Saatos pupusna Sanna, nagara nu janten kacau. Sanjaya lajeng muncul jadi raja, kanggo ngarojong indungna, yén Sannaha, adina Sanna.[3]

Sanna, ogé dipikawanoh ku ngaran "saena" atawa "Bratasenawa",[4] mangrupa raja Karajaan Galuh katilu (709-716 Maséhi). Bratasenawa landian Sanna atawa pajabat ti tahta Galuh saena ku Purbasora (lanceukna ti indung Sanna) dina taun 716 Masehi saena ngungsi ka Pakuan, ngungsi di Raja Tarusbawa . Tarusbawa nu raja mimiti Karajaan Sunda (sanggeus Tarumanegara peupeus kana Karajaan Sunda jeung Galuh Kingdom ) mangrupa sobat hadé Sanna. silaturahim ieu ogé nyorong Tarusbawa nyandak Sanjaya janten hukum.

Sanjaya, putra Sannaha adina Sanna, intending dendam dina kulawarga Purbasora. Pikeun anu anjeunna ménta pitulung Tarusbawa (yangg beuteung téh sobat ti Sanna). kahayang na janten Raja Sunda dilaksanakeun sanggeus fatwa atas nama pamajikanana. Sanjaya ahirna jadi pangawasa di Karajaan Sunda, Karajaan Galuh jeung Karajaan Kalinga (sanggeus Ratu shima maot). Dina taun 732 Masehi Sanjaya Mataram diwariskeun tahta ti kolotna. Sateuacan anjeunna ninggalkeun aréa Jawa Barat, anjeunna ngeset division tina kakuatan antara putrana, tamperan, sarta Resi Master Demunawan . Sunda jeung Galuh jadi kakuatan tamperan, bari Kakaisaran Kuningan jeung Galunggung diatur ku Resi Master Demunawan, putra bungsu Sempakwaja .

Sanjaya carita hirup di panjangna ngandung dina Carita Parahyangan [5] ratusan karek ditulis taun saatosna, nu di sabudeureun abad ka-16.

Dinasti[édit | édit sumber]

kiri|jmpl|150x150px| Bukti pangheubeulna ngeunaan sistem mata uang dina Java. buah Tahil tina emas atawa Java, sabudeureun éta abad ka-9. Sacara umum, sajarah téh nyebutkeun yén aya tilu dinasti nu sakali maréntah di karajaan Medang, nyaéta Wangsa Sanjaya jeung dinasti Shailendra dina periode Jawa Tengah, sarta isyana dinasti dina periode Jawa Timur.

istilah nujul ka raja munggaran nami Sanjaya Dinasti urang Medang, nyaéta Sanjaya . dinasti ieu dirangkul Hindu aliran Siwa . Numutkeun téori van Naerssen, salila kakuasaan Panangkaran (diganti Sanjaya circa 770 -an), kakuatan nepi Medang nyita ku dinasti Shailendra agama Budha Mahayana .

Ti moment anu Shailendra dinasti maréntah Pulo Jawa , sanajan junun ogé ngadominasi Karajaan Srivijaya di Sumatra . Nepi ka pamustunganana, sabudeureun taun 840 's, turunan ngaranna Sanjaya Rakai Pikatan hasil nikah Pramodawardhani makuta putri Shailendra dinasti. Hatur nuhun kana nikah, manéhna bisa jadi raja Medang, sarta dipindahkeun pangadilan pikeun Mamrati. Acara dianggap minangka awal revival sahiji dinasti Sanjaya.

Numutkeun téori Bosch, ngaran raja Medang di Prasasti mantyasih dianggap salaku anggota dinasti Sanjaya sakabéhna. Samentara Slamet Muljana pamadegan yén daftar mangrupa daptar raja anu kungsi maréntah di Medang, tinimbang daptar genéalogies Sanjaya.

Conto diusulkeun Slamet Muljana nyaéta Panangkaran nu dipercaya teu putra Sanjaya. Alesan eta, prasasti Kalasan taun 778 raving Panangkaran salaku "permata Sailendra dinasti" (Sailendrawangsatilaka). Kituna pamadegan kieu kalam téori eleh van Naerssen Panangkaran ku raja Sailendra.

Numutkeun téori Slamet Muljana, raja Medang Prasasti Vérsi Mantyasih ti Panangkaran nepi ka Rakai Garung mangrupa Shailendra dinasti anggota. Sedengkeun anyar revival Sanjaya Dinasti mimiti naek tahta ngagentos Pikatan Rakai Rakai Garung.

Rakai istilah dina waktu Medang idéntik jeung Bhre dina waktu Majapahit , hartina "pangawasa". Ku kituna, judul Panangkaran sinonim jeung "otoritas dina Panangkaran". Ngaran nyata Nya kapanggih dina prasasti Kalasan, nyaéta Dyah Pancapana.

Slamet Muljana lajeng ngaidentipikasi Rakai Panunggalan dugi Rakai Garung jeung ngaran tina raja Shailendra dinasti nu geus dipikawanoh, contona Dharanindra atawa Samaratungga . nu geus biasana dianggap teu bagian tina daptar raja mantyasih Vérsi prasasti.

Sementara itu, dinasti ketiga yang berkuasa di Medang adalah Wangsa Isana yang baru muncul pada ‘’periode Jawa Timur’’. Dinasti ini didirikan oleh Mpu Sindok yang membangun istana baru di Tamwlang sekitar tahun 929. Dalam prasasti-prasastinya, Mpu Sindok menyebut dengan tegas bahwa kerajaannya adalah kelanjutan dari Kadatwan Rahyangta i Medang i Bhumi Mataram.

Daptar raja Medang[édit | édit sumber]

Mun téori Slamet Muljana leres, teras daptar raja Medang saprak maranéhna dipuseurkeun kana Bhumi Mataram nepika ends di Wwatan bisa disiapkeun dina pinuh kieu:

kuil Prambanan ti abad ka-9, geus lokasina di Prambanan, Banjarnegara , Region Husus Yogyakarta , diwangun antara kakuasaan Rakai Pikatan jeung Balitung .
  1. Sanjaya , pangadeg Karajaan Medang
  2. Panangkaran , awal kakuasaan Dinasti Shailendra
  3. Rakai Panunggalan landian Dharanindra
  4. Samaragrawira landian Samaragrawira
  5. Rakai Garung landian Samaratungga
  6. Rakai Pikatan [6] salaki Pramodawardhani , awakening mimiti dinasti Sanjaya
  7. Rakai Kayuwangi landian Dyah Lokapala
  8. Rakai Watuhumalang
  9. Rakai Watukura Balitung
  10. MPU Daksha
  11. Rakai Layang Dyah Tulodong
  12. Rakai Sumba Dyah Wawa
  13. MPU SINDOK , periode awal di Jawa Timur
  14. Sri Lokapala salaki Sri Isanatunggawijaya
  15. Makuthawangsawardhana
  16. Dharmawangsa Teguh , karajaan réngsé Medang

Dina daptar di luhur téh ukur Sanjaya anu nyandak judul Ratu, sarta raja sanggeus kabeh nyandak judul Sri Maharaja.

Struktur pamaréntah[édit | édit sumber]

raja teh pamimpin pang luhur Medang Ageung. Sanjaya jadi raja munggaran ngagem judul ratu . Dina waktu éta Ratu istilah henteu sinonim jeung awéwé. gelar ieu téh sarua jeung Datu anu hartina "pamimpin". Duanana mangrupa judul asli Indonésia .

Nalika Panangkaran sahiji dinasti Shailendra dina kakuatan, judul Ratu dileungitkeun sarta digantikeun ku judul Sri Maharaja. Kasus sarua lumangsung dina Karajaan Srivijaya mana raja asalna judulna Dapunta Hyang, jeung sakali mastered dinasti Shailendra ogé robah jadi Sri Maharaja.

Pamakéan judul Sri Maharaja di Serikat Medang masih jadi dilestarikan ku Rakai Pikatan najan Sanjaya Dinasti Kaputusan deui. Ieu bisa ditempo dina daptar Vérsi raja mantyasih prasasti anu nyebutkeun ukur Sanjaya anu nyepeng Ratu.

Kantor pangluhurna sanggeus Raja éta Rakryan Mahamantri i Hino atanapi kadang ditulis Rakryan Mapatih Hino. posisi ieu dicekel ku putra atanapi adi raja anu kagungan kasempetan naek tahta salajengna. Contona, MPU SINDOK nyaéta Mapatih Hino salila kakuasaan Dyah Wawa .

Posisi Rakryan Mapatih Hino ulubiung mah béda ti Rakryan Mapatih dina waktu Majapahit . Patih Majapahit jaman sarua perdana menteri tapi teu boga hak pikeun naek tahta.

Posisi saatos Mahamantri i Hino sakaligus mangrupa Mahamantri i Halu sarta Mahamantri i Sirikan. Wanoh Majapahit kantor ieu masih aya tapi judulna saukur husus wungkul. Dina dinten isyana dinasti fatwa ieu diperparah ku kantor Mahamantri Mahamantri WKA sarta bawang.

Kantor pangluhurna di Medang salajengna nyaéta Rakryan Kanuruhan salaku eksekutor pemesanan raja urang. Meureun sababaraha jenis perdana menteri kiwari, sarua jeung Rakryan Mapatih jaman Majapahit. Posisi Rakryan Kanuruhan jaman Majapahit masih aya, tapi presumably téh sarua menteri interior kiwari.

Kaayaan warga[édit | édit sumber]

papanggihan Wonoboyo dina bentuk artefak emas mintonkeun richness na subtlety seni budaya Medang karajaan.

Populasi Medang saprak jaman Bhumi Mataram ka jaman Wwatan umum dianggo salaku patani . Medang Ageung katelah hiji nagara pertanian, bari rival na, nyaéta Karajaan Srivijaya mangrupa bangsa maritim.

Agama resmi Medang Ageung urang salila kakuasaan Sanjaya nyaéta Hindu aliran Siwa . Nalika Sailendrawangsa kakuatan, agama resmi karajaan robah jadi Budha sakola Mahayana . Lajeng di Rakai Pikatan of Sanjayawangsa fatwa, Hindu sarta Budha tetep narajang sakaligus kalawan kasabaran.

tahta konflik jaman Jawa Tengah[édit | édit sumber]

Dina kakuasaan Rakai Kayuwangi putra Rakai Pikatan (ngeunaan 856 - 880 -an), kapanggih sababaraha prasasti atas nama raja lianna, nyaéta Maharaja Rakai Gurunwangi na Maharaja Rakai Limus Dyah Dewendra. Ieu nunjukkeun yén dina waktu Rakai Kayuwangi moal hijina kaisar dina Java . Samentara éta, nurutkeun prasasti Mantyasih , Kayuwangi raja sanggeus Rakai Rakai Watuhumalang .

Dyah Balitung anu disangka geus Watuhumalang Rakai-hukum junun ngahiji sakabéhna hasil Java kakuatan mulih, sanajan nepi ka Bali . Sugan ku sabab heroism, manéhna bisa inherit tahta beuteung.

pamaréntah Balitung diperkirakeun mungkas ku sabab hiji kudéta ku MPU Daksha anu ngaku janten turunan tina aslina Sanjaya . Manéhna sorangan diganti ku hukum, ngaranna Dyah Tulodhong . Ieu henteu dipikawanoh kalawan kapastian naha prosés suksesi ieu mana péacefully atanapi liwat kudeta atoh.

Tulodhong pamustunganana ngaleungitkeun ku pemberontakan Dyah Wawa nu saméméhna ngajabat salaku juru tulis pangadilan.

Teori van Bammelen[édit | édit sumber]

Numutkeun téori van Bammelen, istana Medang kapindahan of Jawa Tengah arah Jawa Timur disababkeun ku letusan Gunung Tampomas, anu pisan kuat. Konon lolobana puncak Merapi ancur. Lajeng ngalih ka lapisan taneuh na arah kidul-kulon nu, ngabalukarkeun créases, anu di antara hal séjén, ngabentuk Gunung Gendol na slabs Menoreh Pagunungan. letusan ieu dipirig ku lini jeung bahan vulkanik dina formulir hujan lebu na batu.

karaton Medang nu diperkirakeun deui di Bhumi Mataram ancur. Ieu henteu dipikawanoh kalawan kapastian naha Dyah Wawa ditelasan dina bencana alam atanapi nu geus maot sateuacan kajadian, sabab raja hareup anu lawasniya di Jawa Timur disebut MPU SINDOK .

MPU SINDOK anu ngajabat salaku Rakryan Mapatih Hino ngadegkeun hiji karaton anyar di wewengkon Tamwlang. Prasasti pangkolotna na ti taun 929 . The Kaputusan dinasti di Jawa Wétan Medang jaman teu panjang Sanjayawangsa , tapi hiji kulawarga anyar ngaranna Isanawangsa , nu nujul kana pemberdayaan SINDOK gelar MPU, Sri Isana Wikramadharmottungga.

Karusuhan jeung Sriwijaya[édit | édit sumber]

Salian mastering Medang, Shailendra dinasti ogé mastered Karajaan Srivijaya di Sumatra . Hal ieu dicirikeun ku kapanggihna Ligor prasasti di 775 yén nami Maharaja Wisnu ti dinasti Shailendra salaku pangawasa Karajaan.

Hubungan kakulawargaan antara Java sarta Sumatra ngahurungkeun kana mumusuhan lamun Sanjaya Dinasti resurgent reigning Medang. Numutkeun téori de Casparis, circa 850 's, Rakai Pikatan meunang leupas tina hiji Shailendra dinasti anggota ngaranna Balaputradewa putra Samaragrawira .

Balaputradewa engké jadi raja Srivijaya di mana manehna masih ngayakeun grudge ngalawan Pikatan Rakai. Sengketa antara dua raja geus robah jadi mumusuhan turunan di generasi salajengna. Sajaba ti, Medang jeung Sriwijaya ogé vying pikeun kadali trafficking di Asia Tenggara .

Shailendra dinasti mumusuhan arah Java terus sanajan isyana dinasti dina kakuatan. Nalika MPU SINDOK ngawitan periode Jawa Timur, pasukan Srivijaya sumping ka narajang anjeunna. perangna raged di wewengkon Anjukladang (kiwari Nganjuk , Jawa Timur ), nu dimeunangkeun ku MPU SINDOK.

Kajadian Mahapralaya[édit | édit sumber]

Mahapralaya nya karuksakan karaton Medang acara di warta dumasar Jawa Timur di Pucangan prasasti. Taun acara teu bisa maca jelas sangkan aya dua versi tina pendapat. Sababaraha ahli sajarah nelepon Medang Kakaisaran rubuh dina 1006 , sedengkeun nu sejenna tingal taun 1016 .

Raja terakhir Medang mangrupa Dharmawangsa Teguh , tweet MPU SINDOK. hikayat Cina tina Dinasti Song nyatet sababaraha kali Dharmawangsa dikirim pasukan pikeun ribut ibukota Srivijaya saprak anjeunna naék tahta di 991 . Karusuhan antawis Java sarta Sumatra héats up dina waktu éta.

Dina taun 1006 (atawa 1016) hansip Dharmawangsa. Nalika anjeunna diasupkeun pernikahan putri-Na urang, karaton Medang di Wwatan raided ku Aji Wurawari ti Lwaram estimasi salaku hiji babaturan deukeut ti karajaan Srivijaya. Dina kajadian éta, Dharmawangsa tiwas.

Tilu taun saterusna, hiji dicampur-getih pangeran Java - Bali lolos Mahapralaya muncul ngawangun hiji imperium anyar salaku tuluyan Medang Ageung. Pangeran ieu ngaranna Airlangga anu ngaku yén indungna éta MPU SINDOK . Kakaisaran anjeunna diadegkeun lajeng ilahar disebut ku ngaran Kahuripan .

Warisan sajarah[édit | édit sumber]

(Kénca) Avalokitesvara panangan atanapi dua. Jawa Tengah , 9 abad / 10 , tambaga , 12,0 x 7,5 cm. (Tengah: chunda panangan-opat, Jawa Tengah, Wonosobo , Dieng Plateau , Abad 9/10, parunggu , 11 x 8 cm. (Katuhu) Tantra Dewi panangan-opat (Chunda? ), Propinsi Jawa Tengah, Prambanan, 10 abad, parunggu, 15 x 7,5 cm. Lokasina di Museum bulu Indische Kunst, Berlin-Dahlem.

Ninggalkeun kumisan téh bukti sajarah dina bentuk prasasti sumebar di Jawa Tengah sarta Jawa Wétan , Karajaan Medang ogé diwangun loba candi , naha éta geus patterned Hindu atanapi Budha . papanggihan Wonoboyo dina bentuk artefak emas nu kapanggih taun 1990 di Wonoboyo, Kabupatén Klatén, Jawa Tengah; mintonkeun richness na subtlety seni budaya Medang karajaan.

The candi warisan Medang Raya, antara séjén Kalasan , Plaosan , Prambanan , Sewu , Mendut , Pawon , Sambisari , Candi Sari , Kedulan , Temple Morangan , Ijo , Barong , Sojiwan , sarta tangtu mung paling kolosal téh Borobudur . Bait megah diwangun ku Sailendrawangsa geus ditunjuk nu UNESCO ( PBB ) salaku salah sahiji warisan budaya di dunya.

Pustaka[édit | édit sumber]

  • Marwati Poesponegoro & Nugroho Notosusanto. 1990. Indonesian Sajarah Nasional Jilid II. Jakarta: Balé Pustaka
  • Purwadi. 2007. Sajarah ti Kings Jawa. Yogyakarta: Studi Media
  • Slamet Muljana . 2005. Ka puncak grandeur (reissue 1965). Yogyakarta: LKIS
  • Slamet Muljana. 1979. Nagarakretagama jeung Tafsir sajarah. Jakarta: Bhratara
  • Slamet Muljana. 2006. Sriwijaya (reissue 1960). Yogyakarta: LKIS

Rujukan[édit | édit sumber]

Citakan: Raja Medang

Tempo ogé[édit | édit sumber]

  • medang Kamulan