Kerajaan Sunda

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Karajaan Sunda jeung Galuh téh sakapeung dianggap identik lantaran lumangsang dina waktu nu meh bareng.[1] Ayana ieu kerajaan téh mangrupa buktina aya karajaan Hindu-Budha nu umurna panglilana di Indonesia, nyaéta salila 909 tahun, ti taun 670 M nepi ka 1579 M.[1] Dina mangsa ieu karajaan aya hasil tinulis nu patali jeung idéologi Sunda, nyaéta aksara, basa, etika, adat-istiadat (hukum), lembaga kemasyarakatan, jeung sistem kapercayaan.[1] Data salengkepna ngeunaan titinggal tinulis ieu jaman aya dina naskah Sanghiyang Siksa Kandang Karesian.[1]

Raja-rajana[édit | édit sumber]

Di handap ieu runtuyan raja-raja nu kungsi mingpin Karajaan Sunda nurutkeun naskah Pangeran Wangsakerta:

  1. Tarusbawa (minantu Linggawarman, 669-723 M)
  2. Harisdarma atawa Sanjaya (minantu Tarusbawa, 723-732 M)
  3. Tamperan Barmawijaya (732-739 M)
  4. Rakeyan Banga (739-766 M)
  5. Rakeyan Medang Prabu Hulukujang (766-783 M)
  6. Prabu Gilingwesi (minantu Rakeyan Medang Prabu Hulukujang, 783-795 M)
  7. Pucukbumi Drameswara (minantu Prabu Gilingwesi, 795-819 M)
  8. Rakeyan Wuwus Prabu Gajah Kulon (819-891)
  9. Prabu Darmakaraksa (adi beuteung Rakeyan Wuwus, 891-895 M)
  10. Windusakti Prabu Dewageng (895-913 M)
  11. Rakeyan Kamuning Gading Prabu Pucukwesi (913-964 M)
  12. Rakeyan Jayagiri (minantu Rakeyan Kamuning Gading, 916-942 M)
  13. Atmayadarma Hariwangsa (942-954 M)
  14. Limbur Kancana (putra Rakeyan Kamuning Gading, 954-964 M)
  15. Munding Ganawirya (964-973 M)
  16. Rakeyan Wulung Gadung (973-989 M)
  17. Brajawisesa (989-1012 M)
  18. Dewa Sanghyang (1012-1019 M)
  19. Sanghyang Ageng (1019-1030 M)
  20. Sri Jayabupati (Detya Maharaja, 1030-1042 M)
  21. Darmaraja (Sang Mokteng Winduraja, 1042-1065 M)
  22. Langlangbumi (Sang Mokteng Kerta, 1065-1155 M)
  23. Rakeyan Jayagiri Prabu Menakluhur (1155-1157 M)
  24. Darmakusuma (Sang Mokteng Winduraja, 1157-1175 M)
  25. Darmasiksa Prabu Sanghyang Wisnu (1175-1297 M)
  26. Ragasuci (Sang Mokteng Taman, 1297-1303 M)
  27. Citaganda (Sang Mokteng Tanjung, 1303-1311 M)
  28. Prabu Linggadewata (1311-1333 M)

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d Ruhaliah (2010). Sajarah Sunda Samemeh Taun 1945. Bandung: JPBD UPI Bandung. p. 8.