Sultan Ageng Tirtayasa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Urut wangunan Kasultanan banten, tempat Sultan Ageng Tirtayasa nyangking kalungguhana.

Sultan Ageng Tirtayasa atawa Abdul Fatah nyaéta Sultan Banten nalika yuswa 20 taun.[rujukan?] Sultan Ageng Tirtayasa digumelarkeun di Banten nalika taun 1631, maot di Batavia taun 1692.[1] Sultan Ageng Tirtayasa minangka gelar ti Kasultanan Banten.[2] Sultan Ageng Tirtayasa boga kawijakan yén rahayat Banten pikeun nolak gawé bareng jeung VOC (Walanda).[2]

Biografi[édit | édit sumber]

Sultan Ageng Tirtayasa boga ngaran séjén ogé nyaéta Pangéran Surya.[3] Nalika ramana maot, anjeuna diangkat jadi Sultan Muda nu gelarna Pangéran Ratu atawa Pangéran Dipati.[3] Sanggeus akina maot, anjeuna diangkat jadi sultan kalwan gelar Sultan Abdul Fathi Abdul Fattah.[3] Taun 1655 Sultan Ageng Tirtayasa jeung rahayat Banten ngarasa perlu pikeun ngahalangan padagangan Walanda di Banten ku cara ngaruksak kapal Walanda.[2] Walanda ngarasa perlu ogé ngahasut Pangéran Haji, putrana Sultan Ageng Tirtayasa pikeun ngamusuhan ramana sarta disebut leuwih percaya ka adina Pangéran Purbaya.[2]

Mangsa harita, rahayat Banten kabagi dua antara Sultan Ageng Tirtayasa jeung Walanda nu dibantuan ku Sultan Haji.[1] Gawé bareng antara Walanda jeung Sultan haji ngahasilkeun éléhna Sultan Ageng Tirtayasa.[1] Taun 1683, Sultan Ageng Tirtayasa diasingkeun ka Batavia tuluy maot taun 1692.[1] Sultan Ageng Tirtayasa diangkat jadi Pahlawan Nasional taun 1970 kalawan Surat Keputusan (SK): No.045/TK/Tahun 1970, Tgl. 1 Agustus 1970.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Tim Media Pusindo. 2008. Pahlawan Indonesia. Jakarta: Media Pusindo
  2. a b c d Hendarsah, Amir. Kisah Heroik Pahlawan Nasional Terpopuler. Jakarta: Galangpress Group.  ISBN 9797467139.ISBN 978-979-746-713-5
  3. a b c Waranurastuti, Venti. 2013. RIPUT Rangkuman Ilmu Pengetahuan Umum Terlengkap. Jakarta: Dunia Cerdas