Kiwari (majalah)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kiwari téh ngaran majalah bulanan basa Sunda anu diterbitkeun di Jakarta taun 1957.

Profil Majalah[édit | édit sumber]

Kiwari digelarkeun ku R.B. Ardiwisastra jeung Rukasah S Wirasasmita. Tujuan diterbitkeunana ieu majalah nyaéta pikeun nyumponan katineung urangSunda nu hayang nenjo Sunda komaraan deui.[1] Diterbitkeun ku hiji pakumpulan (studie club) nu disebut Badan Pangulik Budaya (BPB) Kiwari. éta pakumpulan seniman budayawan Sunda téh nerbitkeun majalah kalawan daria turta estuning hiji-hijina majalah budaya Sunda anu munggaran ngahususkeun diri udaganana daria. Eusina ngamuat tulisan-tulisan perkara seni budaya Sunda, saperti kasusastran, filsafat, kasenian, basa, jeung budaya umum. Girang rumpakana dicepeng ku Rukasah SW. Demi anu jadi kontributor tulisan nyaéta para seniman budayawan nggota BPB Kiwari, saperti Olla S Sumarnaputra, Ajip Rosidi, Achdiat K Mihardja, Moh. Amir Sutaarga, Dodong Djiwapradja, Ramadhan K.H.,Tatang Sastrawiria, Boeyoeng Saleh Poeradisastra, Utuy T Sontani, Ismail Wiriadinata, Rusman Sutiasumarga, Mh. Rustandi Kartakusumah, jsb.[2] Dina salah sahiji tulisan panjang beunang Dodong Djiwapradja, ditembrakkeun konsép kumaha kalungguhan jeung fungsi budaya daerah dina lingkungan budaya Indonésia katut kumaha cara mekarkeunana. éta tulisan nu judulna “Dasar Pamadegan BPB Kiwari” téh dimuat kalawan gembleng dina hiji penerbitan husus, dina majalah Kiwari nomer 7/8 Taun I, tanggal 6 Desember 1957 – Januari 1958. Nomer-nomer munggaran mah terbitna the mayeng unggal bulan, tapi ka behdieunakeun beuki henteu puguh, kalan-kalan terbit dua nomereun disakalikeun, malah nepi ka eureunna dina taun 1958. Jadi umurna the estuning pondok pisan,ngan kuat sataun (1957 – 1958).[3] Alamat Direksi/Redaksi/Administrasi di Jl.Kubis IV No 131 Blok A II Kebayoran Baru Jakarta.

Rubrikasi[édit | édit sumber]

  1. Panganteur
  2. Esey Seni
  3. Esey Budaya
  4. Esey Sastra
  5. Sajak
  6. Carita Pondok
  7. Carita Nyambung
  • Bogoh Munggaran (Iwan Toergenyew/tarjamahan Rusman Sutiasumarga)
  • Pantun Lutung Kasarung


Nulis.jpg



Rujukan[édit | édit sumber]

  1. (en)Majalah Kiwari No 3 Agustus 1957, kaca 131
  2. (en)Rosidi, Ajip.Hidup Tanpa Ijazah: Yang Terekam Dalam Kenangan.Pustaka Jaya. Jakarta 2008.kaca 194-195
  3. Rusyana, Yus,spk. Ensiklopedi Sastra Sunda. Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Depdikbud.Jakarta 1986. Kaca 42

Tingali[édit | édit sumber]