Asam aspartat

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Asam aspartat
L-Asparaginsäure - L-Aspartic acid.svg
Rumus rangka asam L-aspartat
Aspartic-acid-from-xtal-view-2-3D-bs-17.png
Aspartic-acid-from-xtal-view-2-3D-sf.png
Wasta
Wasta IUPAC
  • Trivial: Asam aspartat
  • Sistematik: Asam 2-aminobutanadioat
Wasta lian
  • Asam aminosuksinat
  • Asam asparagat
  • Asam asparaginat[1]
Pananda
Modél 3D (JSmol)
ChEBI
ChEMBL
ChemSpider
DrugBank
ECHA InfoCard 100.000.265
Nomer EC 200-291-6
KEGG
UNII
Sipat
C4H7NO4
Massa molar 133103 g·mol−1
Panampilan kristal tanwarna
Dénsitas 1.7 g/cm3
Titik lebur 270 °C (518 °F; 543 K)
Titik golak 324 °C (615 °F; 597 K) (terurai)
4.5 g/L[2]
Kaasaman (pKa)
  • 1.99 (α-carboxyl; H2O)
  • 3.90 (side chain; H2O)
  • 9.90 (amino; H2O)[3]
Basa konjugat Aspartat
-64.2·10−6 cm3/mol
Baya
NFPA 704
Flammability code 1: Must be pre-heated before ignition can occur. Flash point over 93 °C (200 °F). E.g., canola oilHealth code 1: Exposure would cause irritation but only minor residual injury. E.g., turpentineReactivity code 0: Normally stable, even under fire exposure conditions, and is not reactive with water. E.g., liquid nitrogenSpecial hazards (white): no codeNFPA 704 four-colored diamond
1
1
0
Iwal disebutkeun séjén, data nu dipidangkeun keur matéri dina kaayaan baku (dina 25 °C, 100 kPa).
Rujukan kotak info

Asam aspartat (lambang Asp atawa D;[4] wangun ionikna katelah aspartat), nyaéta asam α-amino anu dipaké dina biosintésis protéin.[5] Sarua jeung asam amino lianna, asam aspartat ngandung hiji gugus amino jeung hiji asam karboksilat. Gugus α-amino-na dina wangun kaprotonan –NH+3 dina kaayaan pisiologis, anapon gugus asam α-karboxilatna deprotonasi −COOdina kaayaan pisiologis. Asam aspartat boga ranté gigir asam (CH2COOH) anu beréaksi jeung asam amino lianna, énjim, jeung protéin di jero awak.[5] Dina kaayaan pisiologis (pH 7,4) dina protéin ranté gigirna biasana aspartat dina wangun muatan négatip, −COO.[5] Asam aspartat lain asam amino ésénsial pikeun manusa, kusabab bisa nyintésis sorangan upama butuh, anu dikode ku kodon GAU jeung GAC.

D-Aspartat minangka salasahiji asam D-amino anu kapanggih di mamalia.[3]

Dina protéin, ranté gigir aspartat osok kabeungkeut hidrogén ngabentuk péngkolan asx atawa motip asx, anu mindeng kajadian dina tungtung-N hélix alpa.

L-isomér Asp mangrupa salasahiji ti 22 asam amino protéinogenik, nyaéta bata anu ngawangun protéin. Asam aspartat, siga asam glutamat, kagolongkeun asam amino asam anu pKa-na 3,9, tapi dina péptida mah gumantung ogé kana lingkungan lokal, bisa nepi ka 14. Asp téh perpasip dina biosintésis.

Baca ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Budavari, Susan; Co, Merck (1989). "862. Aspartic acid". The Merck Index (11th ed.). p. 132. ISBN 978-0-911910-28-5. 
  2. "ICSC 1439 - L-ASPARTIC ACID". inchem.org. 
  3. Haynes, William M., ed. (2016). CRC Handbook of Chemistry and Physics (97th ed.). CRC Press. pp. 5–89. ISBN 978-1498754286. 
  4. "Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides". IUPAC-IUB Joint Commission on Biochemical Nomenclature. 1983. Diarsipkan dari versi asli tanggal 9 October 2008. Diakses tanggal 5 March 2018. 
  5. a b c G., Voet, Judith; W., Pratt, Charlotte (2016-02-29). Fundamentals of biochemistry : life at the molecular level. ISBN 9781118918401. OCLC 910538334. 

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Citakan:Modulator reséptor glutamat ionotropik Citakan:Modulator métabolisme jeung transpor glutamat