Poliamida

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Polyamide/poliamida nyaéta salah sahiji makromolekul anu mibanda bagian-bagian sarua repeating unit dikantétkeun ku amide.[1] Polyamide ieu aya ogé anu dihasilkeun ti alam bébas. Contona sababaraha protéin polyamide ieu di antarana waé wol jeung sutra. Ieu Polyamide bisa ogé dijieun sintesisna nyaéta ku jalan di polimerisasi bahan anu bisa dijieun ku ngaliwatan ieu polimerisasi nyaéta nilon, aramid, jeung sodium poly(aspartate). Polyamide anu dihasilkeun tina maké cara sintésis loba dimangpaatkeun keur kabutuhan pabrik tékstil, pakakas kandaraan, karpét, ogé pakakas olahraga anu ngabutuhkeun kakuatan jeung katahanan. Nurutkeun catetan anu panglobana ngamangpatkeun ieu Polyamide (PA) utamana industri trasportasi, malah nepika 35%.[2]

Rupa-rupa Polyamide[édit | édit sumber]

Polimér anu diwangun ku asam amino umumna mangrupa polypeptide atawa protéin. Numutkeun kana komposisi kantétan anu utamana, polyamide sintésis digolongkeun kana sabaraha rupa saperti di handap ieu:

Kulawarga Polyamide Kantetan Utamana Conto polyamide-na Conto Barang di Pasaran
Aliphatic polyamides Aliphatic PA 6 Jeung PA 66 Zytel dijieun ku DuPont, Technyl dijieun ku Solvay, Rilsan and Rilsamid dijieun ku Arkema, Radipol dijieun ku Radici Group
Polyphthalamides Semi-aromatic PA 6T = hexamethylenediamine + terephthalic acid Trogamid T dijieun ku Evonik Industries, Amodél dijieun ku Solvay
Aramides = aromatic polyamides Aromatic Paraphenylenediamine + terephthalic acid Kevlar jeung Nomex dijieun ku DuPont, Teijinconex, Twaron jeung Technora dijieun ku Teijin, Kermel dijieun ku Kermel.

Sakabéh poliamida anu dijieun ku ngamangpaatkeun kantétan amida pikeu ngantétkeun dua molekul monomer babarengan. Atawa bisa ogé amida sorangan (biasanamah laktam siklik umpamana Caprolactam), α, asam amino ω-atawa campuran stoikiometri tina diamina jeung hiji asam dikarboksilat. Kaduana bisa ngahasilkeun anu disebut homopolimer. Poliamida gampang pisan dikopolimerisasikeun, kahareupna bisa jadi campuran monomer loba dirobah ka kopolimer.

Asam amino Bisa disebut monomér tunggal (di mana aya anu béda antara Grup R éta teu dipaliré) réaksi jeung molekul anu sarua baris ngawangun poliamida:

Réaksi dua asam amino. Lobana ieu réaksi ngahasilkeun ranté panjang [[protein]]

Aramid (dina gambar dihandap) hasil tina dua monomer anu béda tuluy patukeur ngawangun polimer jeung mangrupa poliamida aromatik:

Hiji réaksi-phenyl-diamine (para-phenylenediamine) jeung klorida tereftaloil pikeun ngahasilkeun Aramid

Tinggali Ogé[édit | édit sumber]

Dicutat Tina[édit | édit sumber]

  1. Palmer, R. J. 2001. Polyamides, Plastics. Encyclopedia Of Polymer Science and Technology. Citakan:DOI
  2. Market Study Engineering Plastics, Ceresana, Sep 2013

Baca Ogé[édit | édit sumber]

  • Kohan, Melvin I. (1995). Nylon Plastics Handbook. Hanser/Gardner Publications. ISBN 9781569901892

Citakan:Plastics