Ateji

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Ateji (当て字), hartina 'karakter nu dibéré' atawa 'karakter nu disatujuan', nyaéta kanji nu arbiter geus "disatujuan" keur ditulis nu asalna kecap injeuman atawa bawa Jepang asli nu mana taya hubungan boh sacara sajarah atawa etimologi. Karakter ieu salawasna dipilih ku sabab sacara etymology sering dipaké boh sacara hayal atawa palsu. Ateji dipaké ogé keur ngagantikeun ngaran salian ti Basa Cina, kaasup ngaran tina Basa Kulon, nu dituliskeun maké kanji.

Ateji kadang kala dipaké keur nuliskeun kecap injeuman dina Basa Jepang. Sanajan dina sistim nulis modérn kecap injeuman ditulis maké katakana, nu baheula dianggap penting keur ditulis maké versi. Conto, loba kecap Basa Jepang nu asalna tina Basa Portugis nu mibanda veri kanji, ieu ogé kaasup ateji.

Salah sahiji conto ateji keur kappa, tina Basa Portugis 'capa', sajenis jas hujan. Karakter nu dipilihna 合羽, hartina méaning 'jangjang datang bareng', sabab kappa diwangun ku manuk nu jangjangna ditilep babarengan sarta sabab dua karakter kanji bisa dibacakappa.

Conto séjénna kanji nu dipaké boh sacara harti jeung cara ngucapkeunna nyaéta kurabu 'kleub', kecap injeuman tina basa Inggris. Kadangkala ditulis 倶楽部 sabab (1) kanji bisa dibaca salaku bagéan dina ku, ra(ku), jeung bu, sarta (2) sacara harti nyaéta 'babarengan', 'gumbira', 'tempat'.

Ateji bisa ogé dipaké keur cara ngucapkeunna. Contona, karakter 寿司 keur nuliskeun sushi.

Tempo oge[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

Wikipedia Basa Inggris, Juli 2006.