Sushi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Sushi

Sushi mangrupa leeutan has Jepang anu diwangun ti sangu anu dijieun sareng deungeun sangu mangrupi leeutan laut,daging,sayuran atah atawa atos di masak. Sangu sushi ngagaduhan rasa haseum anu lembut margi dibumbui campuran cuka beas,uyah,sarta gula. Asal usul sanggem sushi nyaéta kecap sipat kanggo rasa haseum anu ditulis kalawan hurup kanji sushi.[1]

Penulisan sushi ngagunakeun hurup kanji 寿司 anu dimulai dina jaman Edo périodeu pertengahan mangrupa cara penulisan ateji (nyerat kalawan hurup kanji sanes anu nyoanten anu sami). Dina mimitina,sushi anu ditulis kalawan hurup kanji mangrupa istilah kanggo salah sahiji rupi pengawetan lauk disebut gyoshō anu membaluri lauk kalawan uyah pawon,bubuk ragi atawa lemar sake.[1]

Konon kabiasaan mengawetkeun lauk kalawan ngagunakeun béas sarta cuka asalna ti wewengkon pegunungan di Asia Tenggara. Istilah sushi asalna ti wangun tata nalika kuna anu henteu deui dipaké dina konteks lain; sacara harfiah,“sushi” hartina “itu (berasa) masam”,hiji gambaran ngeunaan proses fermentasi dina sajarah akar sanggem.[1]

Dasar ilmiah di wangsul proses fermentasi lauk anu dikemas di jero sangu ialah yén cuka anu dihasilkeun ti fermentasi sangu menguraikeun asem amino ti daging lauk. Hasilna ialah salah sahiji ti lima rasa dasar,anu disebut umami dina nalika Jepang. Dugi taun1970-an sushi mangrupa keneh leeutan mentereng.[1]

Rahayat dawam di Jepang ngan neda sushi kanggo ngarayakeun acara-acara husus,sarta kawates dina sushi talatah-anteur. Dina manga,sering digambarkeun pagawe kantor anu wangsul poé wengi ka imah dina kaayaan mabok. Ku-ku anu dibawa kanggo menyogok pamajikan anu nungguan di imah nyaéta sushi. Sanaos imah neda kaitenzushi anu kahiji atos dibuka taun1958 di Osaka, sumebarna na ka wewengkon-wewengkon sanes di Jepang ngaleeut wanci lami. Neda sushi minangka acara sakumna anggota kulawargi kabiruyungan di taun1980-an saluyu kalawan beuki ngalegaan na kaitenzushi.Keberhasilan kaitenzushi nyorong pausahaan leeutan kanggo ngawanohkeun sagala rupa macem samara sushi instan anu ngagampangkeun indung laki-rabi midamel sushi di imah. Chirashizushi atawa temakizushi tiasa didamel kalawan samara instan ditambih sangu,leeutan laut,tamagoyaki sarta nori.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Sushi