Sushi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh


Sushi

Sushi mangrupa kadaaran has Jepang anu dijieun tina sangu jeung rupa-rupa bahan séjénna, kayaning lauk,daging,sayuran atah atawa asak. Sangu keur sushi miboga rasa haseum anu lembut kusabab geus dibumbuan ku campuran cuka beas, uyah, sarta gula. Asal usul sanggem sushi nyaéta kecap sipat keur rasa haseum anu ditulis kalawan hurup kanji sushi.[1]

Sajarahna[édit | édit sumber]

Tulisan sushi téh maké hurup kanji 寿司, munggaran aya di jaman Edo périodeu pertengahan mangrupa cara penulisan ateji (nyerat kalawan hurup kanji sanes anu nyoanten anu sami). Dina mimitina,sushi anu ditulis kalawan hurup kanji mangrupa istilah pikeun salah sahiji cara ngawétkeun lauk disebut gyoshō kucara ngabalur lauk maké uyah pawon,bubuk ragi atawa lemar sake.[1]

Cenah mah kabiasaan maké béas sarta cuka asalna ti daérah pagunungan di Asia Tenggara. Istilah sushi asalna ti wangun tata nalika kuna anu henteu deui dipaké dina konteks lain; sacara harfiah,“sushi” hartina “ haseum”,hiji gambaran ngeunaan proses fermentasi dina sajarah akar sanggem.[1]

Dasar ilmiah proses fermentasi lauk anu dibulen ku sangu jeung cuka anu dihasilkeun ti fermentasi sangu nguraikeun asam amino ti daging lauk. Hasilna nyaéta salah sahiji ti lima rasa dasar, anu disebut umami dina basa Jepang. Dugi taun1970-an sushi mangrupa kadaharan nu miboga aén luhur.[1]

Rahayat dawam di Jepang ngadahar sushi mun ngarayakeun acara-acara husus, sarta kawates dina sushi talatah-anteur. Tempat sushi nu munggaran aya nyaéta kaitenzushi taun1958 di Osaka, sumebarna na ka wewengkon-wewengkon sanes di Jepang ngabutuhkeun waktu nu lila. Ngadahar sushi minangka acara sakumna anggota kulawargi kabiruyungan di taun1980-an saluyu kalawan beuki ngalegaan na kaitenzushi. Keberhasilan kaitenzushi nyorong pausahaan dahareun pikeun ngawanohkeun sagala rupa macem samara sushi instan anu ngagampangkeunnyieun sushi di imah. Chirashizushi atawa temakizushi tiasa didamel kalawan samara instan ditambih sangu,lauk laut, tamagoyaki sarta nori.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Sushi