Aung San Suu Kyi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Aung San Suu Kyi
Katerangan lian
Gumelar 19 Juni 1945 (1945-06-19) (yuswa 75)
Myanmar Rangoon, Burma
Partéy pulitik National League for Democracy
Pameget/istri Michael Aris (1972–1999)
Murangkalih Alexander
Kim
Alma mater Universitas Delhi
(B.A. Politik, 1964)
St Hugh's College, Oxford
(B.A. Fisofoli, Politik and Economk, 1969)
Universitas London
(Ph.D, 1985)
Pagawéan ékonom, politikus
Ageman Buddha Theravada
Pangabdian militér
Anugrah Pangajén Rafto
Pangajén Nobel Perdamaian
Pangajén Jawaharlal Néhru
Pangajén Internasional Simón Bolívar
Pangajén Olof Palme

Aung San Suu Kyi (Citakan:MYname /ŋˌsæn.sˈ/) gumelar 19 Juni 1945; umur 75 taun) nyaéta saurang aktivis prodémokrasi Myanmar sarta pamimpin National League for Democracy (Persatuan Nasional pikeun Démokrasi atawa NLD). Ayeuna, manéhna jadi tahanan imah. Di taun 1991, manéhna narima Pangajén Nobél Perdamaian ku sabab pajoanganana pikeun ngamajukeun démokrasi di nagarana tanpa nngagunakeun "kekerasan" dina ngalawan kakuasaan rézim militér. Manéhna dibébaskeun sacara resmi ku junta militér Myanmar di tanggal 13 Nopémber 2010 saenggeus jadi tahanan imah salila 15 taun ti 21 taun jangka waktu ti pamilihan umum taun 1990. Ti tanggal 6 April 2016, Suu Kyi ngajabat jadi State Counsellor atawa Panasihat Nagara.

Ngaran[édit | édit sumber]

Aung San Suu Kyi, asalna tina tilu ngaran: "Aung San" ti bapana, "Suu" ti nini ti bapak, jeung "Kyi" ti indungna Khin Kyi. Manéhna sok disebut Daw Aung San Suu Kyi. Daw lain bagian tina ngaranna, tapi hiji pangajén, mirip jeung madam, pikeun anu leuwih kolot, wanoja anu dihormatan, sacara harfiah hartina "bibi". Manéhna ogé sok disebut Daw Suu ku urang Burma (atawa Amay Suu, sacara harfiah hartina "Ibu Suu", ku babaraha urang), sarta disebut ogé Dr. Suu Kyi, Ms. Suu Kyi, atawa Miss Suu Kyi ku média asing. Tapi, saperti masarakat Myanmar lianna, manéhna teu boga marga.

Tutumbu luar[édit | édit sumber]

Wikiquote logo
Wikiquote mibanda cutatan-cutatan nu patali jeung artikel ieu dina kaca
[[:su:q:{{{1}}}|{{{1}}}]]