Bajaj

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bajaj di Jakarta

Bajaj (diucapkeunna Bajay) (Aksara Sunda Baku: ᮘᮏᮚ᮪) mangrupa jinis kandaraan motor anu miboga roda tilu anu loba digunakeun di Jakarta. Salain di Jakarta, bajaj ogé papangih di kota Banjarmasin jeung Pekanbaru sarta sabaraha puséur dayéuh kabupatén di Indonésia anu umumna difungsikeun kalawan modal transportasi umum.

Kandaraan ieu diékspor ti India ka Indonésia anu diproduksi ku PT Bajaj Auto jeung kiwari ogé ti TVS Motor jeung Piagio. Sanggeus 40 taun, PT Bajaj Auto anu nga-ékspor kandaraan ieu, jeung sanggeus diperkenalkeun Bajay ngagunakeun Gas (CNG) di Jakarta, maka parusahaan TVS Motor ogé mulai ngirim ka Indonésia utamana pikeun di Jakarta ti India.

Sajarah[édit | édit sumber]

Bajaj asalna ti India[1] anu hiji-hijina diékspor ku PT Bajaj Auto ka Indonésia utamana ka Jakarta ti taun 70an. Ngaran bajaj sorangan sabenérna mangrupa mérék salasahiji parusahaan otomotip di India, "Bajaj" Auto. Aya ogé sérial komédi lawak drama di TV nyaéta Bajaj Bajuri, sérial komedi anu dicaritakeun saurang sopir bajaj. Faktana ogé, bajaj ieu ogé mangrupa kandaraan anu diwanohkeun ti Bajaj Auto anu ngaluarkeun sapeda motor Bajaj saperti Bajaj Pulsar, jsb ogé mangrupa ti hiji asal mérék kandaraan India.

Fisik[édit | édit sumber]

Bajaj boga roda tilu, hii di hareup jeung dua di tukang, jeung bentuk kamudi siga saperti kamudi sapeda motor katimbang kamudi mobil. Pikeun di Jakarta, warna bajaj aya dua, nyaéta biru jeung oranye. Di pintu hareup bajaj, biasana aya tulisan daérah opérasi bajaj, anu biasana tarwatés dina hiji kotamadya wungkul.

Kapasitas panumpang bajaj nyaéta dua urang, atawa ditambah hiji budak léutik, anu sakabéhna bisa diuk di tukangeun sopir bajaj. Suara mesin 2 langkah bajaj ngégég. ku sabab kitu, fisikna anu relatif léutik, bajaj bisa diandalkeun pikeun narobos kamacétan ibu kota.

Bajaj dina sérial drama[édit | édit sumber]

Galéri gambar[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. jakarta gov. "Bajaj". Jakarta.go.id. Diakses tanggal 23 December 2016.