Basa Jepang heubeul

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Basa Jepang heubeul nyaéta Basa Jepang nu dipaké dina Kojiki, Man'yōshū, sarta saméméh catetan sajarah jeung sajak Jepang. Basa Jepang heubeul geus kabuktian benerna keu Basa Jepang kiwari. Catetan Cina mimiti ngeunaan kapuloan Jepang mibanda kecap nu aya atawa teu pakait jeung Basa Jepang.

Loba tulisan Jepang harita nu maké karakter Cina keur sora tinimbang hartina —disebut Man'yogana— mungkin keur ngajelaskeun sora basa tapi teu ngahasilekeun kasimpulan. Sanajan kitu, panalungtikan nu anyar mawa hasil keur leuwih ngarti kana sora Basa Jepang heubeul, sabagéan gedé ngaliwatan panalungtikan kasaruaan ucapan dina Basa Cina, analisa parobahan diakronik tibalik dina ucapan Basa Jepang, sarta panalungtikan komparative Basa Ryukuan. Sanajan mayoritas tulisan Basa Jepang heubeul nembongekun basa di pangadilan Nara Jepang Tengah, sababaraha sajak dina Man'yōshū asalna ti bagéan kidul jeung wetan Jepang sarta béda jeung dialek Basa Jepang heubeul. Sababraha béda dialek ieu masih dipaké nepi ka ayeuna.

Nulis.jpg