Batako

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
témbok batako

Batako, tras, téraso,téras nyaéta sabangsa semén tina taneuh, lamun dicampur apu terus dicaian sok jadi teuas[1].Batu bata nyaéta batuan anu dijieunna tina taneuh hideung atawa taneuh beureum[2]. Bahan bakuna nyaéta taneuh liat pertanian anu diséwa ku pihak pangrajin batu bata atawa pengepul anu perjanjianana taneuh éta diséwa jang dicokot taneuhna[2]. Tapi aya ogé pengepul anu miboga taneuh pertanian sorangan nepi ka teu kudu nyéwa ka jalma séjén[2].

Cara nyieun Batako[édit | édit sumber]

Anapon cara nyieun batako mimitina ngali taneuh, dituluykeun ku nyampurkeun éta taneuh anu ditambahan ku bahan baku séjénna anu satuluyna asup kana prosés nyitak, ngagaringkeun, ngaduruk jeung niiskeun batako[2]. Sangkan leuwih jéntré prosés nyieun batu basa bisa digambarkeun kawas ieu dihandap:
1. Nataharkeun bahan maksudna aya atawa henteuna taneuh hideung atawa taneuh beureum nepi ka jang prosés satuluyna bisa dilakonan kalawan lancar[2]. Teu sakabéh taneuh bisa dipaké, anu dipaké jadi bahan baku nyaéta taneuh anu miboga unsur nu alus, biasana taneuhna nyaéta taneuh anu karék bérés dipelakan paré atawa taneuh sawah[2].
2. Ngokolakeun bahan baku jeung bahan séjénna anu dipaké rupa-rupa luyu jeung pangalaman anu dipiboga ku masing-masing daérah, contona ''sekam'' jeung lebu[2]. Bahan bakuna dicampur jeung bahan séjénna anu dibéré cai saeutik, sanggeus kitu disitak dina citakan anu dijieunna tina kai anu gedéna geus disaluyukeun tuluy digaringkeun di luar rohangan jeung dipoé[2].

Mangpaat Batako[édit | édit sumber]

Batu bata nyaéta bahan wangunan anu loba mangpaatna, nyaéta:
1. bahan jang ngamimitian ngagali taneuh, dituluykeun ku nyampurkeun jang nyieun bangunan[2].
2. bahan jang nyieun pot kembang[2].
3. bahan jang nyieun endog asin[2].

Referensi[édit | édit sumber]

  1. Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Kaca 710
  2. a b c d e f g h i j k [ http://id.shvoong.com/social-sciences/economics/2224457-pengertian-batu-bata/#ixzz1db3cZkMk Pengertian Batu Bata](diakses 13 November 2011)
Nulis.jpg