Buku

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Tumpukan Buku

Buku nya éta keretas bodas atawa nu eusina sababaraha puluh atau ratus lambar dikaput atawa dielém jadi hiji, luarna di jilid.[1] Aya buku catetan, buku tulisan, buku dagang, buku gambar, buku dongeng, buku élmu, jeung rea deui. [1]

Sajarah buku[édit | sunting sumber]

Citakan Manuskrip dina Vellum
Naskah sunda tina lontar

Buku–buku sakumaha bentukna ayeuna sabenerna euweuh saméméh jaman pertengahan.[2] Hal anu pang deukeutna jeung buku-buku éta téh lontar.[2] Kira-kira pertengahan abad ka lima, perkamen sarta vellum geus ngagantikeun lontar.[2] Perkamen dijieun ti kulit lembu sarta embé, sarta vellum dijieun ti kulit anak sapi.[2] Lembaran-lembaran bahan ieu, anu bisa ditulis dina hiji sisina, dipotong jeung ukuran anu sarua sarta dijilid dina hiji sisi ku penjepit kulit.[2] Jadi, lembaran-lembaran éta bisa disebut “buku”.[2]

Dina jaman pertengahan, buku-buku nu mimiti di citak nyarupaan buku-buku citak di mangsa ieu.[2] Opat potong vellum dilipet sakitu rupa, ku kituna, unggal potongan vellum éta miboga dua bilah.[2] Potongan-potongan ieu saterusna disusun patumpuk-tumpuk, ku kituna, aya sajumplukan vellum anu diwangun ti dalapan bilah, anu dingaranan "hiji bagian".[2] Bagian-bagian ieu dikirimkeun ka saurang ahli pikeun nulis buku éta.[2] Manéhna misahkeun sarta nulis hiji halaman dina hiji waktu.[2] Vellum cukup kandel, ku kituna bisa ditulis dina kadua sisina.[2]

Léngkah saterusna nya éta ngirimkeun bagian-bagian anu geus réngsé anu nyieun buku éta ka penjilid buku.[2] Penjahit buku ngaput bagian-bagian éta ngaliwatan lipetan tukang ku tali.[2] Sampul-sampul ti kai ogé dijieun sarta panungtunganana mah dibeungkeut ku tali ngaliwatan liang-liang di jero papan-papan pikeun ngajilid bagian-bagian sarta sampul-sampul éta.[2] Saterusna sapotong kulit nu badag di tapelkeun di bagian tukang bagian-bagian éta sarta sisi-sisi kai.[2] Léngkah-léngkah séjén dicokot pikeun ngahias sarta ngawetkeun buku-buku ieu, tapi ieu téh mangrupa cara nyieun buku-buku kahiji anu nyarupaan buku-buku ayeuna.[2]


Nulis.jpg



Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q (id) Leokum, Arkady(1997) Aku Ingin Tahu Jilid 1 Jakarta:Quality Press