Cok Cang (Cokcangan)

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Barudak keur cok cang (cokcangan)

Cok cang (cokcangan) nyaéta kawih paranti milang saméméh ulin ucing-ucingan.[1] Aya di sababaraha tempat atawa wewengkon séjén mah disebutna téh eméng-eméngan.[2] Anu ngarawih téh bari seuseurian sakapeung mah sok bari heureuy, ulin barudak téa tara aya nu serius, malah ku teu seriusna éta jadi ciri ngaran budak.[1] Cara maénna nyaéta budak nu kabilang, kudu nyabak budak nu teu kabilang, tuluy lalumpatan ngajauhan budak anu geus kabilang tadi, satuluyna kitu terus nepi ka kabéh budak beunang kacabak, aturannana teu meunang aya budak anu jauh-jauh teuing lumpatna, kudu sakurilingeun lapang atawa buruan imah tempat maranéhna ulin, teu kaci lamun aya nu jauh berarti budak éta kaluar maénna atawa gugur teu bisa ngiluan maén deui nurutkeun kasapukan kabéh budak nu milu ulin dina éta kaulinan.[1] Rakitanana kieu :

Cok cang si pencok si kacang
Si niti anggolati
Si togog montok.[1][2]

Rakitan kawih séjénna :

Cok cang si pendék si kacang
Si niti anggolati
Dog clo
Bo lo nyon, atawa

  
Cok cang si pendék si kacang
Si niti anggolati
Lameta déning si togog
Montok.[1][2]


Arjuna Wayang.jpg


Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Hidayat, Rachmat Taufiq, spk.2005.Peperenian Urang Sunda.Bandung:Kiblat
  2. a b c Kawih kaulinan barudak(diakses tanggal 03 Mei 2011)