Dérét waktu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina statistik jeung pamrosésan sinyal, deret waktu nyaéta runtuyan titik data, diukur dina nurunna waktu, pamisah rohangan tina interval waktu nu sarua. Analisa deret waktu ngandung sababaraha metoda nu nyoba ngartikeun deret waktu, salawasna dipikaharti dina kaayan teori titik data (timana data datang ? kumaha nga-generate-na?), atawa keur nyieun ramalan (prediksi). Prediksi deret waktu mangrupa model nu dipaké keur prediksi kajadian nu bakal datang dumasar kana kanyaho nu geus kaliwat: keur prediksi titik data saméméh diukur. Conto ilahar nyaéta harga mimiti di pasar saham dumasar kana kajadian poe saméméhna.

Model keur deret waktu bisa mibanda sababara bentuk. Dua kelas nu penting nyaéta model moving average (MA) jeung model autoregressive (AR). Dua kelas ieu bisa ditempo leuwih jéntré dina kaca ngeunaan autoregressive moving average models (ARMA).

Tempo ogé[édit | édit sumber]


Nulis.jpg