Dividen

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dividends nyaéta pambagian hasil kauntungan usaha pikeun nu boga saham dumasar kana jumlah saham nu dipimilik. pambagian ieu bakal ngurangan hasil atawa bati nu disimpen sarta kas nu sadia pikeun perusahaan,pambagian kauntungan ka nu boga saham memang tujuan utama tina hiji bisnis.[1]

  1. Dividends tunai; métode umum pikeun pambagian kauntungan. Dibayar dina bentuk tunai jeung nunut ka pajeg dina taun pangaluaranna.[2]
  2. Dividend Stock; cukup ilahar dipigawé jeung dibayar dina bentuk saham tambahan, biasana diitung dumasar kana proporsi nu saluyu jeung total jumlah saham nu dipimilik.[2] Contona, unggal 100 saham nu dipimilik, dibagikeun 5 saham tambahan.[2] métodeu ieu sarua jeung stock split ku sabab dipigawé ku cara nambahkeun jumlah saham bari ngurangan nilai unggal saham jadi teu ngarobah kapitalisasi pasar.[2]
  3. Scrip Dividend. Scrip dividend nyaéata dividen nu dibayarkeun dina bentuk surat (scrip) janji hutang.[2] Perseroan mayar nu jumlah jeung waktuna geus ditangtukeun saluyu jeung nu aya dina scrip. Pembayaran dina bentuk ieu nyababkeun perseroan miboga hutang jangka pendek ka nu boga scrip.[1][2]
  4. Interim dividend; dibagikeun saméméh taun buku Perseroan ditutup.[2]
  5. Property dividend (dividen barang). Property dividend nyaéta dividen nu dibayarkeun dina bentuk barang (aktiva salian kas).[1] Property dividen nu dibagikeun kudu mangrupa barang nu bisa dibagi-bagi atauwa bagian-bagian nu homogeny sarta diserahkeunna ka nu miboga saham, ulah nepi ka ngaganggu kalangsungan hirup perusahaan.[1][2] Pikeun ékspansi atawa pangwangunan bisnis.[2]
  6. Liquidating dividend. Liquidating dividend nyaéta dividn nu dibagikeun dumasar kana pangurangan modal perusahaan, lain dumasar kauntungan nu dihasilkeun perusahaan.[2]

Tata cara mayar dividen [édit | édit sumber]

Béwara emiten ngeunaan dividen nu rék dibayakeun ka nu boga saham nu disebut ogé tanggal béwara dividen. Rincian tanggal nu diperhatikeun dina mayar dividen nyaéta (Sinuraya, 1999):[1]

a. Tanggal bewara (declaration date) [édit | édit sumber]

Tanggal béwara mangrupa tanggal nu mana sacara resmi diumumkeun ku emiten ngeunaan bentuk jeung jumlahna, sarta jadwal pambayaran dividen nu rék dilakukeun.[1] Béwara ieu biasana pikeun pambagian dividen regular.[2] Eusi béwara éta nepikeun hal-hal nu dianggap penting kayaning: tanggal pancatetan, tanggal mayar, lobana dividen kas per lembar.[2]

b. Tanggal pancatetan (date of record) [édit | édit sumber]

Tanggal éta perusahaan ngalakukeun pancatetan ngaran-ngaran nu boga saham.[2] Nu boga saham geus kadaptar dina daptar nu boga saham éta dibéré hakna, sadengkeun nu boga saham nu acan kadaptar dina tanggal pancatetan moal dibéré hak pikeun meunangkeun dividen.[2]

c. Tanggal cum-dividend [édit | édit sumber]

Tanggal ieu mangrupa tanggal poé terakhir perdagangan saham nu masih aya hak pikeun narima dividen, boh dividen tunai atawa dividen saham.[2]

d. Tanggal ex-dividend [édit | édit sumber]

Tanggal perdagangan saham éta geus teu lumaku deui hak pikeun narima dividen.[2] Jadi lamun investor meuli saham dina tanggal ieu atawa saenggeusna, investor éta teu bisa ngadaptarkeun ngaranna pikeun narima dividen.[2]

e. Tanggal pambayaran (payment date) [édit | édit sumber]

Tanggal ieu mangrupa waktu mayar dividen ku perusahaan ka nu boga saham nu geus miboga hak dividen.[2] Jadi dina tanggal éta, kabéh investor geus bisa nyokot dividen saluyu jeung bentuk dividen nu geus dibéwarakeun ku emiten (dividen tunai, dividen saham).[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f "Kamus Bisnis: Apa Pengertian Dividen? | market - Bisnis.com". Bisnis.com. http://market.bisnis.com/read/20130628/190/147700/kamus-bisnis-apa-pengertian-dividen. Diakses pada 2017-12-04 
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s "PENGERTIAN DIVIDEN DALAM AKUNTANSI" (dalam bahasa en-US). Belajar Akuntansi Online. 2015-11-14. http://www.belajarakuntansionline.com/pengertian-dividen-dalam-akuntansi/. Diakses pada 2017-12-04 
Nulis.jpg