Dolar

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
██ Negara-negara yang menggunakan dolar AS
Duit kertas dua dollar Amérika Sarikat . Jarang ditempo dina sirkulasi, tapi masih dijieun jeung alat tukeur anu sah.

Dollar nyaéta ngaran duit resmi di sababaraha nagara, taneuh jajahan, jeung wewengkon séjén (tempo daptar di handap). Biasana dollar nu dilambangkeun ku lambang $.

Sajarah[édit | édit sumber]

dina 15 januari 1520, Karajaan Ceko mimiti minting koin ti pérak dicokot ti nu lokal pertambangan di Joachimsthal (Czech Jáchymov). Nu koin éta disebut "Joachimsthaler," nu di umum dianggo disingget thaler atawa taler. Jerman ngaran "Joachimsthal" sacara harfiah ngandung harti "lebak Joachim". Ngaran ieu ngalaman penyesuaian dina rupa-rupa basa: Czech tolar, hungaria tallér, denmark jeung norwegia (rigs) daler, swédia (riks) daler, Islandia dalur, walanda (rijks)daalder atawa daler, Ethiopian ታላሪ ("talari"), italia tallero, polandia talar, Pérsia wani, nya kitu, Inggris - liwat walanda - kana hiji dollar.[1]

Teras, aya nu koin walanda gambar singa disebut leeuwendaler atawa leeuwendaalder, nu hartina 'daler singa'. The Dutch republic ngahasilkeun koin ieu pikeun nampung dagang internasional anu aya di puncak maranéhanana. Leeuwendaler sirkulasi nepi ka Timur Tengah jeung ditiru sababaraha kota di Jerman jeung Italy. Ieu koin ieu ogé populér di wewengkon Hindia walanda jeung dina Koloni New Holland, (New York). Koin dina sirkulasi di tilu Belas Koloni salila abad ka-17 jeung awal abad ka-18 dipikawanoh ogé ku ngaran "dollar of lion".[2][3][4] Tukeur Romania jeung Bulgaria ieu ayeuna leu/leva nu ogé hartina 'singa'. pengucaoan dollar dina basa inggris-American pisan deukeut ka ngucapkeun daler di walanda ti abad ka-17.[5]

Spanyol Peso, nu ngabogaan beurat jeung bentuk sarua, nu katelah dollar Spanyol.[5][2] Saméméh pertengahan abad ka-18, nu dollar geus singa geus diganti ku spanyol Dollar, nu kawentar "sapotong dalapan", nu medar lega di jajahan Spanyol di Dunya Anyar, jeung di Filipina.[6][7][8][9]

Lambang Dollar[édit | édit sumber]

Évolusi lambang nu dollar modern.

Cikal bakal lambang "$" geus loba dicatet. Katerangan nu mungkin nu paling dipikawanoh, nurutkeun U. S. Bureau of Ukiran jeung Percetakan (Biro Engravings jeung Prints AS), aya nu mangrupa hasil evolusi ti Méksiko atawa spanyol "P's" pikeun peso, atawa piastres, atawa buah tina dalapan (ogé aya téori nu misah lambang dollar forked ti gambar 8). Téori ieu, cabang ti diajar teks kuno, ngécéskeun yén "S" ngambang saeutik demi saeutik jadi ditulis leuwih "P," ngembang sarua jeung di luhur kawas hiji tanda nu beda-beda "$". Saterusna, torehan nurunna di tengah dina tempat dina hurup "P" pikeun jadi hiji-hijina anu penting dina wangun tulisan. Lambang ieu geus loba dipaké saméméh nyoko dollar di Amérika Sarikat dina 1785.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. djublonskopf. "Why Is The Dollar Sign A Letter S?" (dalam bahasa Inggris). Observation Deck. Diakses tanggal 09-02-2015. 
  2. a b Rabushka, Alvin (2010). Taxation in Colonial America (dalam bahasa Inggris). Princeton University Press. ISBN 9781400828708. Diakses tanggal 06-10-2014. 
  3. "Dutch Colonial - 17th Century: Silver Leeuwen Daalder". coins.lakdiva.org (dalam bahasa Inggris). Diakses tanggal 06-10-2014. 
  4. "The Lion Dollar: Introduction" (dalam bahasa Inggris). Notre Dame: Department of Special Collections,University of Notre Dame. Diakses tanggal 06-10-2014. 
  5. a b Sijs, Nicoline van der, ed. (2010). "Dollar (Amerikaanse munt)". Etymologiebank. Meertens Instituut. Diakses tanggal 06-10-2014. 
  6. Julian, R.W. (2007). All About the Dollar. Numismatist. p. 41. 
  7. Cross, Bill (2012). Dollar Default: How the Federal Reserve and the Government Betrayed Your Trust. pp. 17–18. ISBN 9781475261080. 
  8. National Geographic. June 2002. p. 1. Ask Us.
  9. Vries, Jan de; Wouder, Ad van der (1997). The First Modern Economy: Success, Failure, and Perseverance of the Dutch Economy, 1500-1815 (dalam bahasa Inggris). Cambridge University Press. ISBN 9780521578257. Diakses tanggal 06-10-2014.