Dudukuy

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Panyawah di Bantaeng make dudukuy

Dudukuy nyaéta istilah umum anu dipaké pikeun sebutan anu nutupan sirah sangkan iuh teu kapanasan jeung teu kahujanan.[1] Istilah dudukuy patali jeung patani ku sabab para patani sok maraké dudukuy.[1] Dudukuy téh basa lemesna tudung, langgukan, tutup sirah, sabangsaning topi.[2] Dudukuy kabagi jadi opat nyaéta :

  1. Dudukuy galabag bahanna tina wilahan awi anu teu pati ipis, jeung henteu di ayam tapi dientep seureuh nepi ka euweuh celah pikeun asup cahaya panon poé atawa cai hujan.[1]
  2. Dudukuy beletok, dijieuna tina haté awi disambungkeun sagedé-gédé payung jeung cekong pisan, nu matak disebut dudukuy beletok sabab lamun katinggang cai hujan ramé sorana.[2] Dudukuy beletok bangunna rék satengah buleudan.[2]
  3. Dudukuy samak bahan dasarna tina samak.[1] Lolobana dipaké ku patani nalika macul atawa keur gawé di sawah atawa di kebon.[1] Salain ti éta ku para padagang atawa tukang kuli.[1] Bentukna sederhana jeung babari rusak lamun sering dipaké.[1]
  4. Boni nyaéta galabag dudukuy beletok tapi teu cekung saperti dudukuy beletok sarta hampang.[2]

Kamekaran dudukuy[édit | édit sumber]

Kamekaran jaman mangaruhan ngeuyeubanna rupa-rupa dudukuy, dudukuy disebut ogé topi atawa helem, misalna dudukuy kadatuan (helmhoed, B1) jeung dudukuy laken (topi laken).[1]

Galeri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h Rosidi,Ajip Spk. 2000.Ensiklopedi Sunda, Alam, Manusa, dan Budaya termasuk Budaya Cirebon dan Betawi. Jakarta:Pustaka Jaya. Halaman 698-700
  2. a b c d Panitia Kamus Lembaga Basa jeung Sastra Sunda.(2007).Kamus Umum Basa Sunda.Bandung: Geger Sunten.