Etilen glikol

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Citakan:Chembox MainHazards
Etilen glikol
Wireframe model of ethylene glycol
Spacefill model of ethylene glycol
Ball and stick model of ethylene glycol
Sample of ethylene glycol
Wasta
Wasta IUPAC
1,2-Étanadiol
Wasta IUPAC dipréférénsi
Étana-1,2-diol[1]
Wasta lian
  • Étilén glikol
  • 1,2-Étanadiol
  • Étilén alkohol
  • Monoétilén glikol
  • 1,2-Dihidroksiétana
  • Pelarut glikol
Pananda
Modél 3D (JSmol)
Abbreviations MEG
505945
ChEBI
ChEMBL
ChemSpider
ECHA InfoCard 100.003.159
Nomer EC 203-473-3
943
KEGG
MeSH Ethylene+glycol
UNII
Nomer UN 3082
Sipat
C2H6O2
Massa molar 62068 g·mol−1
Panampilan Hérang, cairan tanwarna
Bau Odorless[2]
Dénsitas Citakan:Cvt
Titik lebur −12.9 °C (8.8 °F; 260.2 K)
Titik golak 197.3 °C (387.1 °F; 470.4 K)
Miscible
Solubilitas Leyur dina kalolobaan pelarut organik
log P -1.69[3]
Tekanan uap 0.06 mmHg (20 °C)[2]
Viscosity 1.61×10−2 Pa·s[4]
Baya
Lambar data kasalametan (SDS)
Piktogram GHS GHS07: Exclamation markGHS08: Health hazard
Kecap sinyal GHS Warning
Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:GHS phrases/data' not found.
Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:GHS phrases/data' not found.
NFPA 704
Flammability code 1: Must be pre-heated before ignition can occur. Flash point over 93 °C (200 °F). E.g., canola oilHealth code 2: Intense or continued but not chronic exposure could cause temporary incapacitation or possible residual injury. E.g., chloroformReactivity code 0: Normally stable, even under fire exposure conditions, and is not reactive with water. E.g., liquid nitrogenSpecial hazards (white): no codeNFPA 704 four-colored diamond
1
2
0
Titik hurung 111 °C (232 °F; 384 K) closed cup
410 °C (770 °F; 683 K)
Explosive limits 3.2–15.2%[2]
NIOSH (US health exposure limits):
PEL (Permissible)
None[2]
REL (Recommended)
None established[2]
IDLH (Immediate danger)
None[2]
Sanyawa patali
Related diol
Iwal disebutkeun séjén, data nu dipidangkeun keur matéri dina kaayaan baku (dina 25 °C, 100 kPa).
N verifikasi (naon ieu YesYN ?)
Rujukan kotak info

Étilén glikol (IUPAC name: étana-1,2-diol) nyaéta sanyawa organik (a vicinal diol[5]) with the formula Citakan:Chem2. Utamana dipaké pikeun dua guna, bahan baku pabrik serat poliéster jeung resép antibeku. Rupana cairan kentel tanbau, tanwarna, jeung babari kaduruk. Karasana amis, tapi toksik lamun loba.[6]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Agén paniis jeung pamindah panas[édit | édit sumber]

Étilén glikol utamana dipaké salaku agén antibeku dina paniis (coolant), jeung sistem mobil jeung AC anu boga chiller atawa bagian anu kudu tiis sahandapeun titik beku cai. Dina sistem paniis/pamanas géotermal, étilén glikol jadi cairan anu ngakut panas ngaliwatan kompa panas géotermal.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. International Union of Pure and Applied Chemistry (2014). Nomenclature of Organic Chemistry: IUPAC Recommendations and Preferred Names 2013. The Royal Society of Chemistry. p. 690. ISBN 978-0-85404-182-4. doi:10.1039/9781849733069. 
  2. a b c d e f Citakan:PGCH
  3. "Ethylene glycol". www.chemsrc.com. 
  4. Elert, Glenn. "Viscosity". The Physics Hypertextbook. Diakses tanggal 2007-10-02. 
  5. "3.8: 3.8 Alcohols - Classification and Nomenclature". Chemistry LibreTexts. 2018-10-13. Diakses tanggal 2022-04-21. 
  6. Ethylene glycol poisoning

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg



Citakan:Mesin otomotip